AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Rapport før OL-start
Da er snart bridge-OL i gang!

Av Geo Tislevoll

Mens bridgefolket i Norge fortsatt befinner seg i Fredrikstad på bridgefestival, foregår åpningsseremonien i World Mind Sports Games her i Lille, Frankrike i kveld den 9. august. I morgen tidlig braker det løs med første kamp i grunnspillet.

Det heter altså egentlig ikke bridge-OL lenger, men World Mind Sports Games. Denne turneringen er for mange bridge-OL likevel da det var det den het før. Opplegget er dessuten ”OL-aktig” ved at hvilke nasjoner som helst kan delta uten å kvalifisere seg, til forskjell fra Bermuda Bowl (VM) hvor alle deltakende land må ha kvalifisert seg i sin WBF-sone.

Her i BIN-rapportene kommer vi selvsagt til å følge de norske lagenes innsats med argusøyne. Det blir knalltøft å komme seg videre til sluttspillet, men både i dameklassen og åpen klasse bør Norge ha en fair sjanse. På det norske laget i åpen klasse spiller Odin Svendsen–Jan Tore Berg, Thor Erik Hoftaniska–Thomas Charlsen og Glenn Grøtheim–Ulf Tundal. Ikke-spillende lagkaptein (NPC) er Christian Vennerød, og Virginia Chediak er coach.

Puljen Norge (Åpen klasse) har havnet i ser overkommelig ut, uten at det er noen veldig stor kvalitetsforskjell på de forskjellige puljene. Norge vil møte noen helt topprankede lag. Ett av de store favorittlagene, Monaco, som nylig vant både EM og Spingold, blir favorittlaget i puljen. Bak der følger i de fleste forhåndstips Israel, Island og Kina, og så kommer tre-fire nasjoner som må betraktes som ganske jevngode med Norge. Puljene består av 16 lag (noen har bare 15). Norge må inn på topp-4 for å få spille ”Round of 16”, et tøft men naturlig og realistisk mål.

I dameklassen har Norge kommet i en sterk pulje med blant andre Kina, Frankrike, Tyskland og Sverige. Også vårt damelag bør uansett ha som ambisjon å avansere til sluttspillet. Det norske damelaget består av Stine Holmøy–Gunn Tove Vist, Ann Karin Fuglestad–Marianne Harding og Tone Torkelsen Svendsen–Tonje Aasand Brogeland. NPC er Allan Livgård.

Link til pulje- og kampoppsett:


Jeg vil i disse rapportene også ha med litt om mitt eget lag, New Zealand, som har kommet i pulje med blant andre USA, Polen, Frankrike og Brasil. Etter de lagene er det minst fem-seks nasjoner som antagelig er nokså jevngode med oss. En plassering rundt middels ser sannsynlig ut, men med dårlig spilling kan det fort bli 10.-12. plass eller enda verre. Med maks spilling og litt flaks kan kanskje New Zealand være med å lukte på topp-4 i vår pulje. Dog har vi med et nytt og uerfarent par denne gangen, så innsatsen fra Bermuda Bowl i fjor hvor det nesten ble avansement til KO-spillet, blir trolig vanskelig å kopiere.


Favoritter?

I åpen klasse tror jeg Monaco, med norske Tor Helness–Geir Helgemo på laget, vinner. Lagets form virker ypperlig. Største utfordrere blir i mine øyne de vanlige: USA og Italia. Men også fjorårets verdensmestere fra Nederland vil nok bite godt fra seg. ”Dark horse” kan være Israel, som det er mange som tror på, men de skuffet nok litt i EM tidligere i sommer.
I dameklassen blir Kina mine favoritter, men både EM-vinnerne England, USA og Frankrike blir selvsagt også å regne med.

Idet sluttspillet har kommet i gang i neste uke en gang, starter enda et mesterskap, World Transnationals for mixlag. Det er en fin turnering for de som er slått ut, i tillegg til at også andre enn WMSG-spillerne kan delta. Det er derfor ikke for sent for de som har lyst til å spille et prestisjetungt mesterskap, bare sett dere på flyet og ta turen til Lille! For de som ikke gjør det, er det bare å følge med på BBO og på arrangementets internettside, som er:


samt at vi regner med våre lesere vil følge våre daglige rapporter her på BIN sin hjemmeside.