AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
 
Ta for stikkene!
Etter EM-dag nummer fire er det gledelig å konstatere at Norge er i ledelsen. I dag ble det to fine seire mot Sverige og Litauen. Vi skal ta en titt på en motspillsprøve som dukket opp i kampen mot Litauen:

 
10 9 8 6
K D 7 5
8 7
kn 6 5
 
7
kn 6 4
E K kn 9 3
E K 7 3
 
VestNordØstSyd
Du
pass1 sp
2 ru3 sp1)pass4 sp
passpasspass
1) Sperr


Hvordan ville du planlagt motspillet?
 
Hele spillet så slik ut:

 
10 9 8 6
K D 7 5
8 7
kn 6 5
 
7
kn 6 4
E K kn 9 3
E K 7 3
2
10 9 8 3 2
10 6 4
D 9 4 2
 
E K D kn 5 4 3
E
D 5 2
10 8
 
 
VestNordØstSyd
LitauenLindqvistLitauenBrogeland
pass1 sp
2 ru3 sp1)pass4 sp
passpasspass
1) Sperr


Mot Boye Brogeland startet litaueren med ruter ess. Deretter fortsatte han med kløver konge, kløver ess, og...
 
Ny kløver!
 
Dermed kunne Boye trumfe, trekke ut trumfen og sake håndas to rutertapere på konge-dame i hjerter. Ti stikk og vunnet soneutgang etter at motspilleren i vest ikke klarte å hente de fire toppstikkene som faktisk var der.
 
Ved det andre bordet var det et tilsvarende meldingsforløp, men nord meldte 2 spar i stedet for 3. Sluttkontrakten ble imidlertid den samme.
 
Ved dette bordet startet Terje Aa med kløver ess. Allan Livgård fulgte med fireren. De bruker høye kort som styrke på makkers honnørutspill. Terje fortsatte med kløver konge, hvorpå Allan fulgte med toeren (norsk fordeling fra gjenværende). Terje fortsatte i stikk tre med ruter konge. Allan fulgte med ruter 6. Ikke lenge etterpå innkasserte Terje forsvarets fjerde stikk, beitestikket, for ruter ess.
 
Faktisk gikk 4 spar hjem ved hele elleve av 32 bord. Det kan tyde på at vest har spilt på at det skulle være tre motspillsstikk i kløver, enten i form av at makker hadde dama tredje (og spillefører tre små), eller at makker hadde dobbelton, og dermed kunne få ei stjeling.
 
Det må sies å være litt spesielt å spille på at makker skal ha 5-korts ruter. Det er vel en viss mulighet for at han hadde støttet ruteren om han hadde hatt så mange kort i farga?
 
Dette er et eksempel på at det å spille motspill handler om å kombinere den informasjonen som ligger i makkers signaler med ei vurdering av hvilke fordelinger som er mest sannsynlig. Her blir det altså kun feil å prøve å innkassere ruterstikk nummer to dersom makker skulle ha 5-korts ruter. Det virker mer usannsynlig enn at makker skal ha dobbel kløver, gjør det ikke? I og med at du vet spillefører er lengre enn makker i spar, er det mest sannsynlig at makker er lengre enn spillefører i kløver. Det skulle tilsi at det er mot oddsen at det er ett stikk til å hente i kløverfarga.
 
Uansett ga dette spillet 12 IMP til Norge, og bidro til norsk seier i kampen med IMP-sifrene 41-22. Dermed fikk Norge med seg nesten 15 vinnerpoeng fra lørdagens siste kamp.

I dag ble for øvrig åpent EM for damepar fullført. Av de fire norske dameparene som deltok i A-finalen, var det Maja Rom Anjer og Stine Holmøy som gjorde det best. De var med og kjempet om medaljer, og litt inn i siste sesjon lå de på bronseplass. Til slutt endte de med en hederlig sjetteplass.
 
Her følger de norske parenes plasseringer i A-finalen:

6. Stine Holmøy – Maja Rom Anjer
15. Virginia Chediak – Ranja Sivertsvik
16. Gunn Helness – Lise Blågestad
19. Astrid Steen Lybæk – Kari-Anne Opsal
 
I morgen fortsette vårt lag i åpen klasse med kamper mot Russland (10. plass), Wales (26. plass) og Monaco (17. plass). Spesielt prestisjeoppgjøret mot Monaco, med Geir Helgemo og Tor Helness i spissen, er verdt å se fram til.
 
Mesterskapet for damene og veteranene starter i morgen. La oss håpe at de norske lagene i disse klassene lar seg inspirere av den strålende starten laget i åpen klasse har hatt.  Det blir i alle fall masse spennende bridge å følge med på den neste uka.

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger