AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Fordelingsuhyre fra bridgefestivalen
Norsk Bridgefestival ble som tidligere nevnt spilt på Lillehammer første uka i august. Etter å ha spilt samtlige sesjoner på årets festival, sitter jeg igjen med et inntrykk av at det oftere enn vanlig dukket opp 8- eller 9-kortsfarger.
 
Vi skal ta en nærmere titt på et av spillene i nettopp denne kategorien. Det aktuelle spillet et hentet fra femte runde i Patton-turneringa, som er en form for lagkamp med parturneringsberegning (med et lite innslag av lagberegning).
 
Det fungerer slik at man enten vinner spillet 2–0, taper spillet 0–2 eller har uavgjort resultat 1–1. Til forskjell fra lagkamp med IMP-beregning spiller det ingen rolle hvor stor differansen er. Om det ene bordet spiller 2 hjerter med åtte stikk i nord for scoren 110, og det andre bordet spiller 2 grand med åtte stikk i nord for scoren 120, blir resultatet 0–2 i favør av laget som hadde den høyeste scoren.

På samme måte blir det 2–0 om det ene bordet går for eksempel 1700 i beit mot en betydelig lavere score ved det andre bordet. Riktignok blir det gjort ei beregning til slutt der man kan bli straffet om man har hatt noen dyre spill med store utslag. På denne måten kommer det nevnte innslaget av lagberegning også med.
 
Tilbake til spillet. Ser du noen farbar vei til toppkontrakten 7 hjerter?
 

 
E D 9
-
E K kn 8 6 4 3
E 9 5
 
 
3
E K D kn 9 8 7 3 2
-
kn 8 2
 
 
Det er tilsynelatende 13 enkle stikk (1+9+2+1) forutsatt at man er i hjerterkontrakt siden det ikke er forbindelse til syds hånd om man spiller grand. Likevel var det forbausende mange av dem som var i hjerterkontrakt som ikke klarte å få tak i alle stikkene. Kan du se for deg hva som kan ha gått galt?

Hva er din spilleplan med kløver konge ut fra vest? For at du skal holde deg topp skjerpet kan vi tenke oss at du har havnet i 7 hjerter, og altså ikke har råd til å gi bort ett eneste stikk.

Utspillet må selvsagt stikkes med esset, men hva gjør du så?

Håndas to kløvertapere kan sakes på ess–konge i ruter, men så var det det å gjøre ting i riktig rekkefølge. Her handler det rett og slett om å komme seg inn på hånda så fort som mulig for å få trukket ut motpartens trumf. Løsninga er å trumfe en ruter i andre stikk for så å trekke så mange trumfrunder som nødvendig. Deretter har man inntak på spar ess til å hente de to ruterstikkene som håndas kløvertapere skal parkeres på.

Her er alle fire hendene:
 
 
E D 9
-
E K kn 8 6 4 3
E 9 5
 
kn 10 4
10 6 5 4
D
K D 10 6 3
K 8 7 6 5 2
-
10 9 7 5 2
7 4
 
3
E K D kn 9 8 7 3 2
-
kn 8 2
 


Det virker som ikke alle spilleførerne i salen fikk med seg denne varianten i kampens hete. Noen hadde det travelt med å sake kløvertaperne før trumfen var trukket ut, og måtte dermed konstatere at vest kunne stjele den andre ruterrunden. Andre hadde kostet på seg å stjele ruteren høyt, og dermed måtte vest få et trumfstikk i og med at hjerteren satt 4–0.
 
Uten å gå inn på prosenttall, kan vi si at det må være større fare for at hjerteren skal sitte 4–0, enn at ruteren skal sitte 6–0. Dermed må det være grunn til å stjele ruteren lavt. Fant du den vinnende varianten?

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger