AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
God timing - og mange sjanser til å trå feil
For første gang på fire år ble det arrangert påskebridge på Hamar i en litt utvidet palmehelg. Turneringa gikk i mange år på Olrud, i de senere år kalt Scandic Ringsaker. I år hadde Finn Brandsnes og Vegard Brekke gått i bresjen for at turneringa skulle gjennoppstå i sentrum, nærmere bestemt på Scandic Hamar. Der sørget de sammen med resten av staben for flotte turneringer.
 
Fredag og lørdag sto lagturnering på programmet med 24 lag på startstreken, mens det var parturnering mandag og tirsdag. Der deltok 27 par. Det var flotte og romslige spillelokaler, så neste år kan vi håpe at enda flere tar turen. Det kan absolutt anbefales!
 
Lagturneringa ble vunnet suverent av laget som kalte seg for «Scousers». På vinnerlaget spilte Geir Helgemo, Kåre Bogø, Christian Bakke og Sven-Olai Høyland. På andreplass fulgte «Lett blanding» (Lars Eide, Odd Frydenberg, Harald Eide og Kristian B. Ellingsen), mens stabslaget «Scandic Hamar 2023» (Vegard Brekke, Finn Brandsnes, Kenneth Syversen, Morten Thunberg og Sam Inge Høyland) knep den siste pallplassen.
 
I parturneringa var det til slutt Ole Marius Myrvold og Sam Inge Høyland som trakk det lengste strået, tett fulgt av Christian Bakke og Nicolai Heiberg-Evenstad på andreplass, og brødrene Harald og Erik Eide på tredjeplass.
 
Vi skal se nærmere på et interessant spill som dukket opp i runde syv i lagturneringa:

 
E K 7
9 5
E K 8
E D 9 8 4
 
 
9 4 3
K D 2
4 3 2
10 5 3 2
 


Her er meldingsforløpet ved bordet til det ene av parene på vinnerlaget:
                  
Vest                    Nord                    Øst                     Syd
                            C. Bakke                                        S.-O. Høyland
                                                        pass                   pass
2 ru1)                   dbl2)                   2 hj3)                  pass
pass                     dbl4)                   pass                   2 gr5)
pass                     3 hj6)                  pass                   3 gr
pass                     pass                   pass
 
1) Søppelmulti, 6-korts major og 4-7 hp, eller sterk grand
2) Opplysende mot spar, eller oversterk
3) Pass eller korriger
4) Styrkevisende
5) Lebensohl, ber om 3 kløver
6) Spørsmål etter hold i hjerter
 
Du får innta rollen som spillefører og planlegge hvordan du skal få tak i ni stikk etter at vest starter med hjerter knekt (toppen av sekvens eller indre sekvens), og øst følger med sekseren.
 
Det er fem sikre stikk (2+0+2+1). Potensialet for ekstrastikk ligger først og fremst i kløverfargen, og i tillegg er det mulighet for hjerterstikk.
 
Den største faren som truer er at motparten får godspilt og hentet mange hjerterstikk før du har kommet til ni.
 
Det aller første du må ta stilling til er om du skal stikke utspillet. Ved første øyekast kan det synes som at man må stikke, spille på kløveren og håpe på det beste.
 
Men i realiteten blir det nærmest som å stikke hodet i sanden, som en struts. For om man stikker og tar kløverfinessen, er det fare for at det hele er over nærmest før det har begynt.
 
Se for deg at øst kommer inn på en kløverhonnør. Han kan så spille hjerter gjennom din gjenværende honnør, og vest kan forsyne seg med fem stikk i fargen og notere to beit med et smil om munnen.
 
Det skal sies at det å stikke utspillet godt kan fungere, men i praksis fordrer det at kløveren er fordelt 2-2 med kongen i kutt. Så er spørsmålet om det faktisk kan sitte slik.
 
Hjerterhonnørene er plassert etter utspillet. Vest må ha alle de fem uteværende honnørpoengene i fargen, rett og slett fordi øst ville stukket om han hadde hatt esset. Om man tolker motpartens åpningsmelding bokstavelig, er det ikke plass til kløver konge. Da ville vest hatt åtte honnørpoeng, og åpningsmeldinga viser maksimalt syv.
 
Så kan man argumentere for at noen kan finne på å gå litt utenfor rammene i tredjehånd. Men likevel er det absolutt grunn til å ta faren for kløver konge bak med i betraktningen når du skal legge en spilleplan.
 
Det betyr i praksis at man seriøst bør vurdere å lasjere utspillet. Det vil kunne holde liv i håpet om å vinne kontrakten, selv om kløver konge skulle sitte bak.
 
Har du funnet en plan?
 
Hele spillet så slik ut:

 
E K 7
9 5
E K 8
E D 9 8 4
 
8 5 2
E kn 10 8 7 4
kn 10 5
kn
D kn 10 6
6 3
D 9 7 6
K 7 6
 
9 4 3
K D 2
4 3 2
10 5 3 2
 

 
Med den aktuelle sitsen vil det helt sikkert bli beit om man stikker utspillet.
 
Sven-Olai Høyland lasjerte utspillet. Vest skiftet så til spar. Hvordan bør man så gå videre?
 
Nå er det viktig å være på høyden, og stikke. Om du lar motparten beholde ett stikk i spar, er det på nytt fare på ferde om motspillerne finner ruterskiften. Da risikerer du to rutertapere i tillegg til én taper i hver av de andre fargene før du har fått rasket sammen ni stikk.
 
Sven-Olai stakk sparreturen og spilte kløver ess, fulgt av kløver 8. Øst stakk med kongen og fortsatte angrepet i spar. Spillefører lasjerte, før nok en spar til bordet fulgte. Nå var det bare for spillefører å presse ut hjerter ess. Med forbindelse til hånda i kløver til å hente det godspilte hjerterstikket, var Sven-Olai trygt i havn med utgangen. Det ble to stikk i spar, ett i hjerter, to i ruter og fire i kløver.
 
Faktisk ble det kun beit i 3 grand ved ett av bordene. Med andre ord gikk kontrakten hjem ved de aller fleste bord. Ved ett bord var innledninga dem samme, men spillefører kom i skade for å lasjere sparen i stikk to. Nå hadde øst sjansen til å briljere om han hadde funnet ruterskiften, men da det ble spilt ny spar, var spillefører ovenpå igjen, og kontrakten ble vunnet også ved dette bordet.

Med andre ord var dette et spill hvor det var viktig med god timing, og samtidig var det flere sjanser til å tråkke feil, både for spillefører og motspillerne. 

Av Kristian Barstad Ellingsen
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger