AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Helgemo flagger ut

19.04.2009

Geir Helgemo, Jørgen Molberg og Børre Lund har alle meldt seg ut av Norsk Bridgeforbund (NBF) og inn i det australske forbundet, i håp om å kunne delta i sommerens åpne EM. (Klikk på overskriften for å lese mer.)

Helgemo skal spille for Australia

 

Av Alf Helge Jensen

 

 
Geir Helgemo bekrefter overfor BIN at de tre meritterte landslagsspillerne har meldt seg ut av NBF og inn i bridgeforbundet i Australia (ABF). På den måten håper de å kunne spille åpent EM i San Remo i juni.
 
Bakgrunnen for den sensasjonelle overgangen er disiplinærsaken der spillerne på to lag fra Heimdal ble utestengt fra all bridge i regi av NBF i hele 2009. Selv om det i dommen ikke står noe om internasjonal bridge, har det fått slike konsekvenser. De utestengte kan ikke på noen måte representere Norge, selv ikke i åpent EM der alle i utgangspunktet kan delta. Betingelsen er imidlertid at man er i ”good standing” med forbundet i det land man spiller for.
 
I og med at Helgemo og de andre utestengte er uaktuelle som representasjonsspillere i år på grunn av dommen, har det europeiske forbundet (EBL) tolket det dit hen at de ikke kan spille EM i juni, selv om det er aldri så åpent.
 
     
Søkte benådning
 
Da problemstillingen rundt det åpne EM dukket opp i vinter, skrev Helgemo til NBF og ba om at de klargjorde overfor EBL at han kunne spille EM som norsk spiller, altså medlem i NBF.
 
– Jeg søkte på en måte om benådning, noe det er anledning til. Det er to måneder siden. Tross flere purringer har jeg ennå ikke fått svar, verken ja eller nei. Mandag 20. april går påmeldingsfristen for EM ut, noe jeg flere ganger har gjort dem oppmerksom på. Forbundet har sagt at de behandler saken i neste uke, men da er det for seint. Følgelig hadde vi ikke annet valg enn å satse på Australia, som ikke har noen karantenetid ved skifte av forbund. Vi er forespeilet at det skal gå greit å stille som australske spillere i EM, men har ikke fått endelig beskjed om at alt er i orden, sier Helgemo. Han retter sterk kritikk mot forbundet fordi de ikke har behandlet saken ennå.
 
 
Store summer
 
Alle de tre vordende australierne er profesjonelle spillere, helt eller delvis. Spesielt for Geir Helgemo handler dette om store penger.
 
– Jeg har en avtale med en fransk sponsor som gjelder EM, Cavendish og Transnationals. Den betinger at jeg også kan spille EM der Tor Helness og jeg skal spille på laget til sponsoren. De tre turneringene vi så langt har avtalt, er tenkt å være starten på et lengre samarbeid. Derfor handler dette enkelt og greit om levebrødet mitt, forteller Helgemo.
 
Han presiserer at ”benådningssøknaden” ikke handlet om den tilmålte straff i Norge, men kun om tilleggsstraffen som det ikke står noe om i dommen, altså vanlig spilling utenlands. Helgemo har hele tida trodd at dommen ikke fikk konsekvenser for hans yrkesspilling i andre land. Følgelig anket han ikke straffen engang.
 
 
Presidenten beklager
 
President Jan Aasen i Norsk Bridgeforbund (NBF) beklager at de tre melder seg ut av forbundet. Han beklager også at de ikke har kunnet gi Helgemo & co svar på benådningssøknaden, men forklarer dette med at saken er svært vanskelig.
 
– Vi sendte en svært så nøytral beskrivelse av disiplinærsaken til EBL, slik at det ikke skulle ødelegge for en eventuell deltakelse i åpent EM. EBL kom da med et konkret spørsmål om de utestengte kunne vært tatt ut på et ordinært landslag for Norge. Dette måtte vi svare nei på, siden det er et tidligere styrevedtak som utelukker at utestengte kan være ordinære representasjonsspillere. EBL vedtok da at de ikke kunne delta i EM. Det må vi bare forholde oss til, sier Aasen.
 
Når det gjelder benådningssøknaden, sier han at det er formelle sider som gjør dette svært vanskelig. Både Disiplinærkomiteen og Domskomiteen er oppnevnt av Bridgetinget. Styret har ikke noe med deres arbeid å gjøre.
 

– Riktignok kan styret benåde, men da bør det være noe nytt i saken, mer enn en situasjonsbetinget påmeldingsfrist. Når begge komiteene var enige, er det ikke enkelt for styret å halvere straffen. Men vi har diskutert saken i styret og berammet et møte med de to komiteene i neste uke for å diskutere saken. Det regner jeg med at vi gjennomfører uansett, selv om tre av spillerne har meldt seg ut av NBF. Tross alt handler det jo om flere enn dem. For oss er det veldig viktig at det ikke gjøres forskjellsbehandling, sier Aasen.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Rasjonell Dato: 28.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det er det kun NBF som kan svare på. De har imidlertid en utfordring ved at antall lag må gå opp slik at de neste rundene blir fulltallige.

Dette kan løses ved at "heldig taper" blir avgjort ved hell gjennom en loddtrekning. Dermed vil man ikke få den typen utfordringer som vi har fått i år.

Loddtrekningen kan også skje over flere runder, og ikke kun over 1 runde som i dag. Man kan f.eks. trekke ut X antall tapere i runde 1 som går videre til runde 2. I runde 2 vil man fremdeles stå med for få lag, slik at man trekker ut noen flere heldige tapere også i runde 2. I runde 3 står man også med for få lag og igjen kan man trekke ut noen flere tapere slik at man for eksempel er fulltallig i runde 4. Ved å gjøre dette i 3 runder istedenfor kun 1, så kan man kanskje få til at de som tradisjonelt blir slått ut tidlig, får lov til å delta litt lengre. (I teorien kan man gjøre dette til og med runde 6)

Tanken bak dagens system er forøvrig god. Man kan være uheldig med trekningen og møte et sterkt lag, mens andre møter svakere lag. Forbundet har sannsynligvis derfor blitt inspirert av andre kvalifiseringsformer hvor man åpner for at f.eks. de med best tid kvalifiserer seg i tillegg til de som har kvalifisert seg direkte. (F.eks. det man har på de ulike heatene på ski-sprinten.)

Det finnes også løsninger ved å beholde dagens system. Kravet for å delta i en slik "heldig taper" ordning kan f.eks. være at spillingen foregår i en klubb samtidig med at klubben spiller, hvorpå klubblederen signerer på at spillingen har foregått. NBF kan også løse dette ved at det f.eks. kreves at kampen direktesendes på BBO. I sistnevnte kan det kanskje være en fordel å heller vente til runde 2 eller 3 med å fordele heldig tapere, slik at man ikke får så mange kamper som skal direktesendes? Forbundet må her veie ekstraarbeidet mot hvor sikker man ønsker løsningen skal være. Systemet må ikke bli for tungvindt å gjennomføre i praksis.

Det blir spennende å se hva forbundet velger.
 
Navn: Bare lurer Dato: 27.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Skal de som taper minst i 1. runde gå videre til 2. runde i fremtiden også?
 
Navn: Gjett 2 ganger Dato: 26.4.2009
E-post: ja@gmail.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hvis jeg hadde blitt utestengt for å ikke ha gjort noe annet enn å stille meg bak mine lagkammerater så sier det seg selv at jeg aldri hadde blitt å finne på det norske landslaget igjen. En annen sak er at NBF aldri kan rette opp hoffa saken og dermed så har dem ekskludert samtlige spillere som var innvolvert i denne saken fra landslaget for evig tid.
 
Navn: Rasjonell Dato: 25.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Man kan ikke benåde en spiller fordi makkeren skal ha en å spille med! Hvis f.eks. en beachvolleyball-spiller blir utestengt av en eller annen grunn, skal man da oppheve straffen tidligere fordi makkeren skal slippe å spille med en annen?

Så vidt jeg har forstått så er spillerne utestengt for hele 2009. Ikke for evig. Når året er gått er det vel svært få som ikke tror at Helgemo igjen er å finne på det norske landslaget - om han ønsker. Ett år er en hard straff, men når den nå er idelt, så bør den bli stående om ikke domsutvalget finner ut at den totalt sett ble for hard.

Benådning som følge av økonomi eller fordi makker ønsker det bør ikke finne sted etter mitt syn.
 
Navn: Kirsten Rita Arnesen Dato: 25.4.2009
E-post: k-r-a@online,no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Rsjonell, du har helt rett i alt du sier unntatt: "..utestengt bør det gjelde hele bridgeforbundet (wbf).." Det gjelder hele WBF & EBL, les INFO Sao Paolo & San Remo "Bridge players from all WBF zones are entitled to participate in the championships, provided they are members in good standing of a National Bridge Federation (NBO)."
I desember skrev jeg at ” Denne saken har vidtrekkende konsekvenser, tydeligvis ikke åpenbar for de fleste…” og ”..selv om NBF ikke "tar ut", skal deltakelse påmeldes via NBF! =anbefales av NBF.
Alle spillerne er straffet ”for evig tid”. Ingen andre enn Helgemo har en Makker som også straffes, potensielt for 3 år. Derfor ønsker jeg Helgemo benådes fra 1.juni.
 
Navn: Rasjonell Dato: 25.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
I all lagidrett er det slik at enkeltpersoners handling kan, og vil, få konsekvenser for andre uskyldige, men man kan ikke la være å straffe av den grunn. Det ville i praksis si at når en person på et lag gjør noe ureglementert, så skal han/hun få redusert sin straff fordi det rammer andre!?

Unntaket som ble gitt til 1. og 2. divisjon gjaldt de gjenværende spillerne, og ikke involverte straffede personer. Dette ble gjort for å minimere skaden på uskyldig part, og var fornuftig. Men her var det altså ikke snakk om å sette inn igjen en overtredende person så vidt meg bekjent.

Hvis en lagspiller i annen idrett blir utestengt som følge av at han/hun f.eks ikke har oppgitt hvor de er slik at det ikke kan taes dopingtester, så vil dette selvsagt ramme hele laget. Laget kan noen ganger få sette inn en annen, men personen får ikke redusert straff fordi det rammer laget. Det er mange profesjonelle utøvere som taper mye penger på en utestengelse, også uskyldige, men slik må det være.

Når en person blir utestengt bør det gjelde hele bridgeforbundet (wbf) i hele perioden. Nå kan det diskuteres om ett år var en alt for hard straff, men det er en annen debatt.
 
Navn: Kirsten Rita Arnesen Dato: 24.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Heimdal 1 OG Heimdal 2 ble gitt dispensasjon fra NBFs Regelement i februar og fikk ta inn en 7. spiller til lagene i hhv. 1. og 2. divisjon (som begge lag vant). Argumentet for dispensasjon var: "Både av hensyn til de gjenværende spillerne på laget, til det sportslige..."

Dette har skapt presedens for ettertiden.

Er det Tor Helness ("gjenværende spiller") som omgående må søke NBF om dispensasjon for "..sitt lag.." synonymt med Makker?
 
Navn: Rasjonell Dato: 23.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det er selvsagt trist at dette får store konsekvenser, men forbundet kan ikke behandle noen bedre enn andre bare fordi det er stjerner. Kan de? Hvis vi trekker paraleller til andre idretter så kan jeg heller ikke se at argumentet om tap av inntekter er særlig sterkt. En utøver som blir utestengt i annen idrett/sport må jo også bære et tap av inntekt.

Det er viktig at saker blir avgjort på prinsipper og at de dermed blir presedensskapende.

Dessuten ser det ut for at de fleste debattantene glemmer at alt dette har startet med selve handlingen lagene utførte. Hvis ikke lagene hadde gjort det de gjorde, så hadde det heller ikke blitt konsekvenser.
 
Navn: Kirsten Dato: 21.4.2009
E-post: k-r-a@online.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Ut av NBF og søke seg inn i et annet forbund (Australia - uten karantenetid) TROR Gutta er Alfa-Omega. Tror dere noen i EBL vil sperre opp øynene hvis de ser Geir Helgemo påmeldes fra Australia? Hvis BARE Geir får benådning FØR San Remo er ikke det OK for dere bridgefolk? Det er reelt bare han som lever av bridge og bare han som trekker Helness med i dragsuget :-(
 
Navn: Bjørn Børre Leinan Dato: 21.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Trist at dette får slike følger. Må si jeg har en viss forståelse for at guttene melder overgang. Det eneste man kan klage på i denne fasen er at "benådningssøknaden" har tatt altfor lang tid.

Uansett får man bare ønske trekløveret lykke til i San Remo og de andre turneringene de skal spille. Og samtidig velkommen tilbake til NBF så snart karantenen er over.

Så en liten oppfordring: de som ikke tør/vil stå frem med egen navn, men samtidig bruker krasse ord om NBF burde skjemmes. Man oppfører seg som en kujon hvis man skjeller ut andre, men ønsker å være anonym. Jeg oppfordrer derfor BIN til å slette alle innlegg som er anonyme.
 
Navn: butt Dato: 21.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
full forståelse for begge parter jeg ... faen ikke lett for noen
 
Navn: BBE Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
De kommer nok ikke tilbake. De har blitt behandla særdeles dårlig. Tror nok, dessverre, de er tapt for landslag og norsk representasjon. Min sympati er hos herrene Lund, Molberg og Helgemo. Med slik klønete håndtering sier jo også forbundet at de ikke vil ha de tilbake. Fillesak som kunne vært håndtert så mye mere smidig, nå er det full crash. Sier som Forrest G.: Stupid is as stupid does ...
 
Navn: Per Tjelmeland Dato: 20.4.2009
E-post: per.tjelmeland@rana.kommune.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Hei
Eg syns:
- Det er kjempesynd at NBF ikkje har greidd finna smidigare løysingar.
Eg vonar:
At våre store bridgestjerner kjem tilbake til NBF når utestengingstida er over. I ei tid der me skal satsa maksimalt på rekrutteringstiltak treng me desse fyrtårna. I motsetnad til svært mange andre internasjonale stjerner i andre land har Geir&co stilt opp rundt om i det ganske land på små og store turneringar. Me treng den innsatsen når NBF nå storsatsar på rekruttering.
 
Navn: e Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Forbundet ... Smidigere ... Ja jøss, man kan drømme.
 
Navn: Trist Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
I alle dager, hvordan kan du si at dette er for dumt. Husk at det er Bridge Geir H lever av, og det blir for dumt om en liten feil skal få slike konsekvenser. Hvordan hadde du likt det hvis du grunnet for å feks ha kjørt for fort skulle blitt nektet lønn fra arbeidsgiver i et år grunnet at du ikke har feilfri vandel. Synes ikke straff og forbrytelse står i stil her.

Man må også huske på at Geir sammen med Tor har stillt opp trofast for landslaget i mange år, selv om dette har gått på bekostning av sponsor inntekter.

Synes det er veldig trist at forbundet mister sin fremste stjerne og synes ærlig talt at dette burde vært håndtert smidigere.
 
Navn: FAR Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Lykke til gutter!
Det må jo tolkes positivt at de har prøvd å løse saken med eget forbund selv.
Dette ville jo også hatt store konsekvenser for Tor H også,
så det er bare rett og rimelig at de prøver å løse saken på denne måten.
Mvh.
Thor Erik Hoftaniska
 
Navn: Frustrert Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Ja da var vi igang igjen. NBF får det tell ja. Ja sleng ut alle gode spillere.. Så kan jo skjæran. Aasen, Stanghelle, Bakke & Co spell på landslaget i all fremtid
 
Navn: I alle dager Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Helgemo, Molberg og Lund :

Dette blir for dumt !
 
Navn: Sint Dato: 20.4.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Nei så morsomt da. Såpeoperaen er i gang igjen.