Det begynner å nærme seg NM-finalen for lag, og foreløpig er det spilt èn sjetterundekamp. Den gikk mellom Akademisk 8 (Oslo) og Bergen Akademiske 2. BAK 2, som er seriemestre av året, hadde hjemmekamp, men det var ikke nok da Akademisk vant med 7 IMP! Da er det flere spill hvor man kunne vunnet og tapt kampen, og hadde ikke Harald Nordby meldt hardt og Artur Malinowski spilt godt på kontrakten under, ville det ikke blitt noen NM-finale.

Er du også god nok for en NM-finale?

 

D kn 6 3
10 6 3
kn 7 4
kn 10 8

 Syd - Alle 

K 9
E K kn 7 4
E 9 3
E 7 3

 


Vest
Nord
Øst
Syd
Bjørn
Bentzen
Harald
Nordby
Thomas
Charlsen
Artur
Malinowski
2 NT
pass
3 NT
pass
pass
pass
 


Utspillet var ruter 5 (norske), og den går rundt til håndens nier. Malinowski fortsatte med spar konge og spar til damen som ble stukket med esset av øst. Ruter tilbake lasjerte spillefører til vests konge, og neste ruterrunde gikk til knekten damen og esset. Ser du hva Malinowski gjorde nå?

Han hadde to stikk i ruter og ett stikk i kløver, så hvis hjerterfargen bare ga fire stikk, måtte han få hentet det siste sparstikket i bordet. Dette problemet løste han elegant ved å spille hjerter knekt fra hånden! Hvis motparten stakk med damen, var hjerter 10 inntak til spar knekt. Og skulle motparten lasjere hjerter knekten, hadde Malinowski fem hjerterstikk med hjerteren 3-2. Hele sitsen:

 

D kn 6 3
10 6 3
kn 8 4
kn 10 8

 
10 5
D 9 8
K 10 5 2
K 6 5 4
Syd - Alle
E 8 7 4 2
5 2
D 7 6
D 9 2
 

K 9
E K kn 7 4
E 9 3
E 7 3

 


Ser du at kontrakten kunne vært betet, og skaffet bergenserne finaleplassen? Da må Charlsen vri til en liten kløver når han er inne på spar ess, og Bjørn Bentzen må deretter skifte tilbake til ruter. Men det motspillet lar seg ikke gjøre i praksis!