En liten julegave.

Det nærmer seg jul, og i den forbindelse skifter mange gaver hender. I bridgen derimot, gis det gaver hele året. Det gjelder bare å få øye på dem.

E kn 10 5
10 3
D 8 2
kn 7 4 2
Vest - Alle

4
E kn 9 7 2
K kn 7 6 3
5 3


Vest
Nord
Øst
Syd
pass
pass
1 ru
1 hj
pass
pass
x
pass
pass
pass

= Beste minor (minst 3 korts ruter)

Du sitter syd og skal spille hjem 1 hjerter for å få poeng på spillet (parturnering). Vest starter med ruter 10. Du legger ruter 8 i bordet, og øst legger ruter 4. Hvordan vil du fortsette?

Det var en god start, og en liten julegave, at øst la liten ruter på utspillet. Han har sannsynligvis fire ruter fordi de eneste gangene han kan ha tre ruter er når han har 4-4-3-2 fordeling. Da hadde han sannsynligvis meldt 1 spar framfor å opplysningsdoble en hjerter, og makkeren ville selvfølgelig ikke hatt noen grunn til å passe ned doblingen. Hvordan sitter forresten hjerteren?

Vest passet i åpning. Da har han mest sannsynlig KDxxx i hjerter og oppunder åpning. Han kan selvsagt også kun ha èn honnør, men det er mest sannsynlig at begge hjerterhonnørene sitter bak etter dette meldingsforløpet.

Når trådene så er samlet, hvordan spiller du videre?

Du trenger et tempostikk i trumf før du går på ruteren, samtidig som du må beholde trumfkontrollen. Du satser på enda en liten julegave fra motparten, og spiller liten hjerter mot tieren i bordet. Vest går i tenkeboksen og kommer ut igjen med hjerter 4. Hjerter 10 i bordet tar stikket (øst legger hjerter 5), og du takker så mye. (Når du spiller på ok-bridge er det ingen som hører deg, så det er ikke uhøflig å rope høyt i jubelrus...) 7 stikk ga 76% score. Hele fordelingen:

  E kn 10 5
10 3
D 8 2
kn 7 4 2
 
K D 9 6
K D 8 6 4
10
10 8 6
Vest - Alle
8 7 3 2
5
E 9 5 4
E K D 9
 

4
E kn 9 7 2
K kn 7 6 3
5 3

 

Og du - husk å planlegge dette før du følger på i stikk èn! Det er av avgjørende betydning at du ikke tenker for mye før du spiller liten hjerter mot bordet etter å ha fått første ruterstikk. Da vil sannsynligvis vest lukte lunten...

GOD JUL & GODT NYTTÅR!

Hilsen Trond