Ekstrasjanse?

Du har havnet i 6 grand uten innmeldinger fra motparten. På vei til lilleslem meldte du av ruter for å få kløver ut, og vest starter villig med kløver til østs dame. Hvordan planlegger du spillet?

K x x x x x
D 9
E 10 x x
x

E
K 10 8 7 x x
K kn x
E K kn

Det hele står og faller ved å finne hjerter knekt. Du kan spille med oddsen; hjerter til damen og deretter kutte på hjerter 10. Da vinner du hvis øst har knekten singel, dobbel eller tredje. Du kan også spille hjerter til nieren på direkten. Da vinner du hvis vest har knekten singel, dobbel eller tredje. Dette er riktignok hakket dårligere enn den første varianten, ettersom du ikke får med deg singel knekt samt ess-knekt blokk hos øst.

Noen vil kanskje gå mer vitenskapelig til verks, og trekke en runde av de andre fargene for å prøve å lese fordelingen til motparten. Personlig foretrekker jeg å ta med meg en annen ekstrasjanse; psykologi ved bordet. Ser du varianten?

Den er egentlig ikke så veldig finurlig. Du stikker med kløver ess og spiller en hjerter a tempo. Hvis vest nå begynner å "grukke", bruker du damen i bordet og satser på at øst har knekten (spiller på splittede honnører). Hvis vest ikke begynner å tenke, antar du at han ikke har esset, og kutter på nieren på direkten (spiller også her på splittede honnører).

Som sagt så gjort. Jeg spilte en liten hjerter fra hånden, vest la uten å nøle en liten hjerter, og jeg forlangte nieren i bordet. Den tapte til knekten. Vest hadde glatt lagt liten fra esset, og jeg skulle ønske jeg var et helt annet sted. Lurer på om jeg skal dra på stranden i morgen istedenfor...

Hilsen Trond