Generali World Masters ble arrangert i Verona 8.-10. september. Denne prestisjetunge singelturneringen arrangeres hvert andre år, men på grunn av IOC-kongressen i Lausanne i 2002 var det nå fire år siden forrige gang den ble spilt, da i Athen.

52 av verdens beste mannlige bridgespillere, og 28 av de beste kvinnene, stilte til start i Verona. Etter 102 spill i herreklassen - to med hver makker - var det Norberto Bocchi, Italia som gikk til topps, foran Andrew Robson, England og Jens Auken, Danmark. I dameklassen vant Tobi Sokolow, USA, med Benedicte Cronier, Frankrike og Nicola Smith, England på de neste plassene. De to norske deltakerne, Tor Helness og Boye Brogeland, kom på henholdsvis 8. og 28. plass. (Tilbake i 1996 vant Geir Helgemo denne turneringen i Paris.)

Andrew Robson ledet store deler av turneringen, men før siste runde hadde forspranget til Norberto Bocchi skrumpet inn til åtte poeng. Ytterligere sju poeng ble barbert bort på det første spillet, og så kom turneringens aller siste spill:


Takk, makker!

         
   
   
   
   

spar

9 6 5 4 3
    hjerter kn 7
    ruter E D kn 6 4
    kløver 2
   

spar

K kn 8  
hjerter E 8 6
ruter

10 5

kløver E K 9 8 4

Paul
Chemla
Andrew
Robson
Ishmael
Del'Monte
Christo
Drumev
       
1 spar pass
2 spar pass 2 nt

1) 15-17 hp
2) Overføring

Robson spilte ut hjerter 5 (4. høyeste, nest høyeste fra dårlig farge). Liten hjerter ble lagt fra bordet, Drumev stakk med esset og Chemla fulgte med hjerter 2. I Drumevs sted, i en parturnering, hva ville du ha gjort?

Spillefører må ha tett opp til 17 hp for å ta imot makkers invitt, og med 8 hp i bordet og 15 hp hos deg blir det ikke mye igjen til makker. Har spillefører 17 hp, vil du ikke finne en knekt engang hos makker.

Hvor mange stikk har spillefører? Fem i ruter, minst tre i hjerter (makker har maksimalt tieren fjerde etter utspillet), minst ett i spar (kan få to ved hjelp av en sparfinesse) og null i kløver. Hva bør du gjøre på bakgrunn av denne opptellingen?

Christo Drumev skiftet til en liten kløver, i et forsøk på å gi spillefører et valg i den fargen, men det var ikke særlig lurt:

   
spar
10 7 2  
hjerter 10 5 4 3
ruter 8 3 2
kløver 10 7 5
spar E D

spar

9 6 5 4 3
hjerter K D 9 2 hjerter kn 7
ruter K 9 7 ruter E D kn 6 4
kløver D kn 6 3 kløver 2
   

spar

K kn 8  
hjerter E 8 6
ruter

10 5

kløver E K 9 8 4

Chemla tok stikket på kløver dame og innkasserte alle sine røde vinnere. Med tre kort igjen, inne i bordet, måtte Drumev sake en kløverhonnør for å bevare kongen dobbel i spar. Chemla hadde ingen problemer med å lese sitsen, og tok sparfinessen for elleve stikk; -660 for Robson.

Ved Norberto Bocchis bord oppnådde motstanderne normalresultatet +630 nord-syd. Dermed ble Drumevs kløvervri avgjørende for turneringen. Å gjøre alt annet enn å spille en liten kløver, og dermed holde Chemla nede på 10 stikk, ville ha gitt engelsk førsteplass med 1,1 poeng. Nå ble det italiensk hjemmeseier med 10,9 poeng!

Hilsen Boye