På robberklubben TGR i London spiller man fire spill med samme makker. Det spilles med "bygg" (delkontraktene legges sammen, og klarer man å komme til 100 poeng, får man utgangsbonus), noe som medfører at delkontraktene betyr mye. Konsekvensen av bygg er at det oppstår nye meldetekniske situasjoner, avhengig av størrelsen på bygget.

Med 60 i ryggen...

spar
D 10 9 4 2
hjerter E 10 3
ruter E K 3
kløver K kn

Nord_Alle

Det er den fjerde og siste hånden, og du og din makker har 60 i bygg. Det er en veldig spesiell stemning rundt bordet, og alle tenker nok: "Gi meg gode kort, gi meg gode kort!" Forståelig nok siden du på 15 punds-bordet får 150 pund i fortjeneste per 1000 poeng i pluss. En soneutgang er altså verdt cirka 90 pund.

Vel, som jeg sa, spenningen er til å ta og føle på, og det er en herlig følelse å ta opp en grandåpning. Spesielt siden den inneholder flere motspillstikk i tilfelle motparten har planer om å ofre seg (noe de ofte gjør i siste spill for å hindre "ferdigstillelse av bygget"!).
Alt vi trenger for å oppnå utgangsbonus er å få hjem 1 grand eller mer. Meldingsforløpet starter slik:

vest
Nord
øst
Syd
  Trond  

Paro Raza

       
  1 spar pass 3 kløver
pass 3 ruter pass 3 spar
pass ?    

3 kløver er vanligvis naturlig og krav, men med et bygg på 60 kan du regne med at makker er sleminteressert. Uten høyere ambisjoner enn utgang ville nok makker ha tatt det sikre og passet 1 grand. Jeg meldte 3 ruter som ikke er avslag, men heller ingen slemaksept; hvor skal vi, makker? Hvis makker har minimum for sin sleminvitt, melder hun 3 grand, som jeg ville ha passet av taktiske og økonomiske grunner. Makker fortsetter imidlertid med 3 spar, som må være en meget sterk sleminvitt. Hva gjør du nå?

På TGR melder man sjelden storeslem siden slemapparatet er lite utbygd og makkerskapene er flyktige. Selv om du nesten ikke kan ha bedre kort etter meldingsforløpet, synes jeg du bør gjøre det enkelt for makker og nøye deg med 6 kløver. Da går det pass rundt, og vest spiller ut en kløver:

spar D 10 9 4 2
hjerter E 10 3
ruter E K 3
kløver K kn

Nord_Alle
spar E 3
hjerter 5 2
ruter D kn 4
kløver E 10 9 8 6 2

Din makker har meldt altfor hardt! Hun bør helst spille hjem kontrakten da hjemgang og bet svinger cirka 1500 poeng og 225 pund!

Vel, det hele ser ganske enkelt ut med trumf ut. Du tar en andre runde trumf og spiller spar til esset for å hente ut den siste trumfen. Deretter spiller du en ny spar, og kontrakten er 100% sikker. Ingen kan nekte deg å hive en hjerter på en godspilt spar! Men også i denne historien er det et hinder, for på den andre runden trumf saker vest en hjerter! Ser du noen muligheter?

Paro gikk i en slags transe, og jeg lurte på om jeg skulle ta sjansen på å løpe ut et lite ærend. Det var et ærend som jeg for øvrig hadde hatt behov for å gjøre lenge. Én del av meg ønsket sterkt at hun brukte all tid i verden, slik at hun spilte hjem denne kontrakten, mens en annen del skrek om at jeg ikke hadde tid til å vente. Ønsket om å se en slem gå hjem var imidlertid større enn presset nedenfra, og jeg bet tennene sammen.

Paro hadde bestemt seg, og hun spilte spar til esset og en ny spar. Da vest la liten, la Paro tieren og øst knekten. Øst skiftet til hjerter som gikk til esset, og da Paro stjal en spar, fulgte øst med åtteren og vest med kongen. Ruter til esset ga denne situasjonen:

 

spar

D 9  
hjerter 10 3
ruter K 3
kløver -
spar -
Nord_Alle

spar

-
hjerter K 9 8 7 hjerter D
ruter 8 6 ruter 10 9 7
kløver - kløver D 7
 

spar

-  
hjerter 5
ruter D kn
kløver E 10 9

På spar dame hadde ikke øst noe å tjene på å trumfe, og han kastet hjerter dame. Paro kastet også en hjerter, spilte hjerter til stjeling, ruter dame, ruter til kongen og en hjerter fra bordet fanget østs trumfbeholdning. Med tolv stikk i korrekt retning foran seg kan jeg love deg at Paro strålte som en sol! Hele spillet:

 

spar

D 10 9 4 2  
hjerter E 10 3
ruter E K 3
kløver K kn
spar K 7 6
Nord_Alle

spar

kn 8 5
hjerter K kn 9 8 7 4 hjerter D 6
ruter 8 6 2 ruter 10 9 7 5
kløver 4 kløver D 7 5 3
 

spar

E 3  
hjerter 5 2
ruter D kn 4
kløver E 10 9 8 6 2

Å spille ut en singel trumf er ikke anbefalt, og det straffet seg også i dette spillet! Etter sitt miserable utspill, var imidlertid vest på høyden. Å dukke sparen, i håp om at Paro senere skulle gjøre feil, var eneste muligheten til å bete kontrakten på det tidspunktet. Men det hjalp heldigvis ikke mot Paro...

Hilsen Trond