28. og 29. mai ble den tradisjonsrike Sølvcupen spilt i Kongsberg. I Mesterpuljen deltok 36 par, mens 21 par stilte til start i A-puljen. I det sterkeste feltet var det Geir Brekka og Erik Rynning som gikk til topps, mens A-puljen ble vunnet av Anne Kristin Lystad og Johnny Holmen. Resultatlisten for begge puljene finner du her: Mesterpuljen / A-puljen.

På ferden mot seier snellet Geir Brekka hjem mange kontrakter, blant andre 6 grand doblet på et fiffig innspill:


Skvis uten tempo!

spar

9 4
hjerter D 6 4
ruter E D 9 8 3
klÝver kn 10 3

spar

E K kn 6
hjerter E K kn 8 3
ruter K 5
klÝver D 8

Geir Brekka og Erik Rynning havnet i en optimistiske 6 grand, med Brekka i syd som spillefører. Kontrakten ble doblet av øst, som dermed hadde tilkjennegitt ess-konge i kløver. Det var imidlertid vest som hadde utspillet. Da valget falt på spar 10 (norske utspill), fikk Brekka en sjanse. Hvordan ville du ha ført kortene etter å ha vunnet første stikk på spar knekt (ruteren sitter ikke 3-3)?

Brekka tok to runder hjerter (fordelt 3-2) og tre runder ruter (fordelt 4-2; øst og syd saket en kløver). Spar 9 fra bordet var øst tvunget til å dekke med damen, og sjueren kom deisende fra vest! Tre hjerterstikk fulgte, og Brekkas tre siste kort var K6 i spar og damen i kløver. Øst måtte holde 85 i spar og kvittet seg derfor med en kløverhonnør. Det var imidlertid bare en utsettelse da Brekka fridde seg i kløver. Med to kort igjen var øst innspilt, og Brekka hadde ingen problemer med å ta sparfinessen på sekseren! Tolv stikk, 1230 poeng og ren topp! Hele spillet så slik ut:

 

spar

9 4  
hjerter D 6 4
ruter E D 9 8 3
kløver kn 10 3
spar 10 7

spar

D 8 5 3 2
hjerter 10 9 2 hjerter 7 5
ruter kn 10 7 6 ruter 4 2
kløver 9 7 5 2 kløver E K 6 4
 

spar

E K kn 6  
hjerter E K kn 8 3
ruter K 5
kløver D 8

Stort bedre kan det vel ikke gjøres?

Jo, det finnes faktisk en langt sikrere spilleplan, og Brekka var heldig som fikk hjem kontrakten. Alt som trengs er at øst har sparlengden (indikert av utspillet) og ess-konge i kløver (indikert av doblingen), mens Brekkas spilleplan krevde nøyaktig 108 eller 107 i spar hos vest. Du begynner med fem hjerterstikk og innkasserer så tre ruterstikk. Med fem kort igjen ser det slik ut:

 

spar

9  
hjerter -
ruter D 9 8
kløver kn
spar 7

spar

D 8 5
hjerter - hjerter -
ruter kn 7 ruter -
kløver 9 7 5 kløver E K
 

spar

E K 6  
hjerter -
ruter -
kløver D 8


Når ruter dame trekkes fra bordet, er øst ferdig. Uansett hvilken farge han saker, kaster syd den andre, og får sitt tolvte stikk enten ved å ta sparen fra toppen eller ved å godspille et kløverstikk. En slik posisjon kalles "skvis uten tempo". Ikke umulig å få til, men litt vanskelig å få øye på siden en skvis vanligvis hjelper oss til å ta resten av stikkene.

Hilsen Boye