I dette spillet fra parfinalen skapte Sondre Hogstad en illusjon, og motparten tråkket i med begge beina:


Illusjonisten!

 

spar

K D  
hjerter K 8 7
ruter kn 9 7 6 2
kløver K 6 2
spar 8

spar

E kn 10 5 4 3
hjerter E D 6 4 2 hjerter 5
ruter 5 4 3 ruter E K D 10
kløver D 10 9 8 kløver

kn 4

 

spar

9 7 6 2  
hjerter kn 10 9 3
ruter 8
kløver E 7 5 3

vest
nord
øst
syd
Jan Tore Berg

Spiller med
stor tyngde

Sondre Labraaten Tålmodig
Makker


 


¹ ²
3

1) Hjerter + en minorfarge, 5-10 hp
2) Krav, spørsmål om sidefarge og styrke
3) Maksimum, 4-korts kløver


Kun Supermann og italienere kan se gjennom baksiden av kortene, likevel spiller de aller fleste av oss kortene som om motparten innehar en syvende sans. Og det går som regel troll i ord, for slike spilleføringer avslører like mye om hvordan det sitter som å vise frem alle kortene. Illusjonen i motpartens hode, den forvridde virkeligheten, er hard valuta som kan veksles inn i stikk til høy kurs.

Og hvordan gjør man så dette? For det første må man være oppmerksom på det som foregår rundt bordet, ikke bare på hvilket kort motparten legger, men også hvordan de legges. Sondre fulgte med da kløver 5 kom ut til damen i bordet. Nord, en spiller av solid kaliber, tenkte seg grundig om før han la liten. Kunne det bety at han var redd spillefører hadde ess-knekt? Og hvis han tror det, hvorfor ikke la ham leve i troen? Kløver knekt forsvant under damen! Men for å få stikk i kontrakten må sparfargen settes opp.

En liten spar gikk til damen og esset, og spar knekt til damen i nord. Han har fremdeles ikke røntgensyn, og synes det ser rimelig ut å spille ruter gjennom spillefører, det ligger tross alt tre små i bordet. Fort opp på esset, for å skjule kortene mest mulig, ned med spar 10 og spar til syds 9'er. Uten informasjon av noe slag ville mange skiftet hjerter fra syds ståsted, men vi er bare mennesker, og syd visste etter første tenkepause at makker satt med kløver konge, og med spilleførers sparfarge godspilt hastet det å få hentet kløverstikkene. Det han ikke tok høyde for, var det bildet av kløversitsen spillefører hadde skapt hos makker: Han var overbevist om at spillefører hadde ess-knekt blokk i kløver, og dukket kløverreturen med et fornøyd glis. Kløver 10 vant stikket, og det var enkelt arbeid å ta resten av stikkene. +460 ga 38 av 41 mulige plusspoeng.

Hilsen Marianne


Har du blitt driblet av motstanderne dine? Eller kanskje du har fått til et fint spill selv? Send en mail og få det som Ukens spill!