I en utsatt kamp i 2. runde i NM for klubblag mellom Statoil 2 og Flekkefjord dukket dette spillet opp:


Blir du lurt?

 

spar

K 9 7 6 2  
hjerter E D 8 4
ruter D 9 4
kløver 10
   
   
       
       
       
 

spar

10 5  
hjerter 6 3
ruter E K kn 6 3
kløver E K D kn

vest
nord
øst
syd
Ljung
Halvorsen Brogeland

Løvås

¹
² ²
     

1) 5- eller 6-korts majorfarge, 3-7 hp (Søppel-Multi)
2) Kontrollmelding


Knut Erik Ljung spilte ut spar dame som ble lasjert. I neste stikk gikk spar 4 til liten og esset, og Boye Brogeland fortsatte med spar 8. Hva ville du gjort i Kjell Løvås sine sko?

Ser du ikke problemet - vest har jo spar knekt igjen - og saker en hjerter, eller aner du ugler i mosen? Kjell Løvås utbrøt umiddelbart "Hvor lur har du vært nå?", og tittet bort på sin høyre motspiller. Etter en lengre tenkepause valgte han likevel å kaste en hjerter - det ville jo koste kontrakten om han trumfet høyt og trumfen satt 4-1. Denne gangen var terrenget som han fryktet:

 

spar

K 9 7 6 2  
hjerter E D 8 4
ruter D 9 4
kløver 10
spar D 4

spar

E kn 8 3
hjerter K kn 7 5 2 hjerter 10 9
ruter 7 2 ruter 10 8 5
kløver 8 7 6 5 kløver 9 4 3 2
 

spar

10 5  
hjerter 6 3
ruter E K kn 6 3
kløver E K D kn


Som du kan se er østs falsecard helt gratis, og den eneste måten å sette spilleføreren på prøve. Vinnes andre stikk med spar knekt, blir syd tvunget til å stjele det tredje stikket høyt, og med trumfen 3-2 er elleve stikk opplagt.

Burde syd ha gjort noe annerledes? Tja, kanskje burde han ha "ofret" spar konge i stikk én. Da blir øst nødt til å vise fram spar knekt om han har den, og syd får vite at det er rett å trumfe den tredje sparrunden høyt. Denne spilleføringen blir imidlertid gal om vest har singleton spar og trumfen sitter 4-1, så opplagt er den definitivt ikke. Det hender jo ikke ofte at noen spiller ut fra damen dobbel i motpartens farge!

Jeg benytter anledningen til å ønske alle våre lesere en riktig god jul og et spennende nytt år!

Hilsen Boye

Har du blitt driblet av motstanderne dine? Eller kanskje du har fått til et fint spill selv? Send en mail og få det som Ukens spill!