Godt spilt - av én

Referert av Oddvar Prøven, Gjøvik og Vardal BK


Siste spillekveld ble jeg spillefører i en sjanserik 6 hjerter, og fikk selvfølgelig det eneste utspillet fra Aksel Napstad som skapte problem for meg - en trumf. Her er nord-syds kort:

spar

6 4
hjerter 8 5
ruter E K 4 3
kløver E D 7 4 2

spar

E 10 7 3
hjerter E K D 10 7 4
ruter 2
kløver 5 3

Ja, hvordan ville for eksempel du spilt disse bladene med trumf ut?

Mulig noen velger som meg:
Med noe annet enn trumf ut ville det ha ordnet seg med en spar-røff, ettersom kløver konge satt i kutt. Men nå måtte det andre boller til. Jeg - som amatør og slukhals - fortsatte med kløver til kutt og en tredje til røff, og med fargen 3-3 ville det blitt 13 stikk. Men vest hadde selvsagt forsynt seg med fire, så nå kunne jeg godspille kvisten, men da var det intet inntak å hente den med. Så i et fåfengt håp om litt hjelp fra motparten fortsatte jeg med liten spar i håp om å få nok en spar i retur, og da sjansen på en skvis. Men nei da! Ruterskiftet kom, og jeg var sjanseløs.

Akkurat i det jeg hadde gått bet, kom Øyvind (Saur) til bordet - han hadde fulgt etter oss hele kveldsturneringen. "Gikk du bet? Dette er jo kabal," sa han. "Jasså," sa jeg, "hvordan?" "Jo, slik spilte jeg den: Tre ganger hjerter med sparsak og så en kløver til dukk! Spiller motparten spar, godspilles kløverkvisten ved kutt og røff. Kommer det ruterskift, som det aktuelt gjorde, tas ess og konge og en tredje ruter til røff, fulgt av to ganger trumf, og motparten kan bare pakke sammen - skvist sønder og sammen - først vest, og så øst på to ganger kløver."

Han, proffen, hadde selvsagt rett. Prøv selv de forskjellige alternativ. Her er hele spillet:

 

spar

6 4  
hjerter 8 5
ruter E K 4 3
kløver E D 7 4 2
spar K D 2

spar

kn 9 8 5
hjerter 6 2 hjerter kn 9 3
ruter D 9 7 5 ruter kn 10 8 6
kløver K kn 9 6 kløver 10 8
 

spar

E 10 7 3  
hjerter E K D 10 7 4
ruter 2
kløver 5 3

Med vennlig hilsen
Oddvar Prøven, Gjøvik & Vardal BK

Har du blitt driblet av motstanderne dine? Eller kanskje du har fått til et fint spill selv? Send en mail og få det som Ukens spill!

Hilsen Marianne