Reflekshandlinger

Forrige helg møttes store deler av norgeseliten i Mesterpuljen i Bergen Storturnering. Thomas Charlsen og Arild Rasmussen vant etter en spennende innspurt, der hele tre par hadde sjansen til å vinne før siste runde. Direkte fra Bergen kommer denne motspillsprøven:

spar

10 7 4 3
hjerter E kn
ruter E 8 3
kløver E K D kn

Du sitter med disse kortene, og meldingsforløpet går slik:

vest
nord
øst
syd     

Du har 18 honnørpoeng, makker har meldt frivillig, og motparten har freidig meldt seg opp i utgang. Denne gangen holdt du fingrene unna doblingslappen, men de skal ikke gjøre dette mange ganger før mistillitsforslaget ligger plantet i bordet. Hva spiller du ut, og hvorfor?

Refleksen er selvfølgelig å legge ned kløver ess. Finnes det noen andre aktuelle utspill?

Syd har bedt makker velge sin beste majorfarge, og er sannsynligvis kort kløver. Men har ikke nord også ymtet frampå om at han har noe i begge major? Uansett hva du faller ned på kommer bordet ned med:

spar

10 7 4 3
hjerter E kn
ruter E 8 3
kløver E K D kn

spar

K D kn 9  
hjerter D 8 7 6
ruter K D kn 6
kløver 2

Det hersker liten tvil om at makkers sperr i ugunstig sone var aggressiv, og mer basert på skeiv fordeling enn honnørstyrke. Hvordan tror du makkers og spilleførers kort ser ut; og hvordan planlegger du motspillet?

Om du valgte spar ut, vinner spillefører med esset på hånden og spiller liten hjerter, og det er din tur igjen. Hva gjør du?

Hele spillet ser slik ut:

 

spar

E 8 6 5  
hjerter 10 9 5 3 2
ruter -
kløver 7 5 4 3
spar 2

spar

10 7 4 3
hjerter K 4 hjerter E kn
ruter 10 9 7 5 4 2 ruter E 8 3
kløver 10 9 7 6 kløver E K D kn
 

spar

K D kn 9  
hjerter D 8 7 6
ruter K D kn 6
kløver 2

Fant du spar ut må du i tillegg stå i mot fristelsen til å gå opp på trumfesset første gangen trumf spilles! Etter å ha kommet inn på hjerter konge kan makker spille deg inn i kløver, for så å få sin etterlengtede stjeling. Dette motspillet er ikke lett å finne, men noen av de fire parene som gikk beit i 4 hjerter har kanskje fått denne ublide behandlingen?

Om du valgte kløver ess ut legger makker 10'eren og spillefører en liten. Uten noen farge som er prekær å spille gjennom bordet bør ikke makkers 10'er være rent Lavinthal, men antyde 4- eller 6-korts kløver og interesse for sparstjeling. Med en så svak hånd i ugunstig sone er makker nødt til å ha en svært skjev hånd, og den aktuelle fordelingen er ikke usannsynlig. Om du skifter spar i stikk to vinner spillefører på hånden og spiller hjerter, og har deretter tempo til å trumfe god ruteren. Fortsettelse i kløver setter press på spillefører, som må spille med fin hånd for å få hjem kontrakten: Én runde trumf før han stjeler resten av kløverene i bordet.

Med motsatt minorfordeling hos makker, men uten at han har en majorhonnør, vil en sparstjeling beite kontrakten.

Forskjellen mellom 9 og 10 stikk var hele 34 poeng! Mot et mindre avslørende meldingsforløp er det nesten umulig å beite kontrakten, men denne gangen hadde motparten vært behjelpelige med mye informasjon.

Har du blitt driblet av motstanderne dine? Eller kanskje du har fått til et fint spill selv? Send en mail og få det som Ukens spill!

Hilsen Marianne