AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / BIN-forum
 
Ingen hjerter, makker?

Nye regler for hvilke rettigheter man har som motspiller trådte i kraft f.o.m. 1. januar. Blant annet skal man nå kunne spørre makker om han virkelig er tom for en farge når han saker. Kan du de nye reglene?

De som spilte seriemesterskapet i helga var de første til å prøve ut de nye reglene, og det ble litt uenighet om man kunne spørre hverandre om man hadde en farge, både som blindemann og motspillere.
 
BIN tok kontakt med Kenneth Syversen for å finne ut av dette. Syversen er en av de med best greie på lover og regler i landet, og han kommer med dette svaret:

"Til ditt spørsmål: motspillere kan spørre hverandre nå, uten at det etablerer en eventuell revoke. Det er en del av de nye reglene. Blindemann har alltid kunnet spørre spillefører, forutsatt at han ikke har mistet sine rettigheter."
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Kenneth Syversen Dato: 26.8.2009
E-post: kenneth.syversen@gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Nei, det har ikke blindemann anledning til. Med mindre blindemann har foretatt et eller annet som har gjort at han har mistet sine rettigheter, vil situasjonen imidlertid bli straffet som den ville om den var blitt korrekt påtalt.
Det vil likevel bli aktuelt å se om blindemanns feilaktige påtale av uregelmessigheten kan ha formidlet urettmessig informasjon til spillefører. Det kan således bli snakk om å justere resultatet i etterkant.

§ 42. BLINDEMANNS RETTIGHETER
A. Absolutte rettigheter
1. Blindemann har rett til, i TLs nærvær, å gi informasjon om fakta eller om lovene.
2. Blindemann kan holde telling på vunne og avgitte stikk.
3. Blindemann spiller sine egne kort som spilleførerens hjelper og etter dennes instrukser (hvis blindemann antyder eller foreslår et spill, se § 45F).
B. Rettigheter som kan tapes
Blindemann har andre rettigheter; disse er forklart og avgrenset etter bestemmelsene i § 43.
1. Blindemann kan spørre spillefører (men ikke en motspiller) om han likevel har et kort i den spilte fargen når han har unnlatt å følge farge til et stikk.
2. Blindemann kan forsøke å forhindre at spilleføreren begår en uregelmessighet.
3. Blindemann kan påpeke enhver uregelmessighet, men bare etter at spillet av hånden er avsluttet.
 
Navn: Trond Kirkesjord Dato: 16.7.2009
E-post: trondkirkesjord@hotmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Vil det siste si at blindemann har lov til å spørre en motspiller om han er renons?
 
Navn: Kenneth Syversen Dato: 18.4.2009
E-post: kenneth.syversen@gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det er ikke vanskelig å være enig med Espen i at lovene ikke burde vært som de er, men når de først er slik, er det absolutt ikke noe etikettebrudd å benytte seg av muligheten.
Og for å presisere det Ivar korrekt skriver ytterligere; det kan på samme måte oppstå UI om blindemann spør motspillerne. Det kan jo være at spillefører ikke har fått med seg at den ene ikke fulgte farge! Kanskje ikke så aktuelt i 1. divisjon, men vi skal nok ikke så langt ned i divisjonene før det har skjedd opptil flere ganger...
 
Navn: Espen Forberg Dato: 23.2.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Revoke er sløvt, og det burde etter min mening ikke finnes lover som redder en når man tydelig ikke følger med. Er vel nesten ufint å påberope seg retten, enten det er du eller makker som er den sovende.

Oppfordrer alle te å skrive en smultring og ta neste spell. Det er nok av spell å gjør det på.
 
Navn: Ivar Berg Dato: 18.2.2009
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det er ei lita tilleggssak vi ikkje skal gløyme her: Om ein motspelar spør makker om han verkeleg er lens for fargen, kan dette skapa urettmessig informasjon (UI) (sjå § 61 B 3.

Sei at Sør har opna 1NT og blir speleførar i 4 spar. Når han etter kvart spelar ruter, sakar Aust hjarter andre runde, og Vest spør: "Ingen ruter, makker?" No blir vi ikkje overraska om Sør har opna 1NT med 6-korts ruter (sidan Vest tydelegvis vart overraska), men dette er UI for Aust.