AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Ukens spill
 
Beste kontrakt

Det spilles parturnering, og makker åpner i første hånd i 1 grand. Hva melder du med disse kortene?

 
K kn 10 5
D 9 2
D kn 9 2
E 3
 

Du har valget mellom å søke med Stayman etter 4-4 i spar, eller å melde 3 grand direkte. Trumftilpasning (minst 8) i major bør normalt foretrekkes, men med så sterke og tette kort er likevel 3 grand et godt forslag i parturnering. Å si 3 grand med nords kort kan godt bli feil om syd er svak i hjerter eller kløver, men har mye for seg i parturnering der du har mange poeng å vinne dersom det er like mange stikk i trumf som i grand. Vel å merke hvis du har en makker som får med seg stikkene sine:

 
K kn 10 5
D 9 2
D kn 9 2
E 3
 
6 4 3 2
K 8
10 3
K kn 8 7 5
E
kn 10 7 5 4 3
7 6 5
10 6 2
 
D 9 8 7
E 6
E K 8 4
D 9 4
 

BINs systemspaltist var fornøyd med at makker ikke maste med Stayman i dette tilfellet, for her dekket to vitale niere i hjerter og kløver de fargene så godt at 3 grand var en fin kontrakt. Faktisk skulle det lite til for å få like mange stikk i grand som i sparkontrakt. Et typisk parturneringsspill, 3 grand med ett stikk mindre enn i sparkontrakt gir elendig resultat, mens 3 grand med like mange som salspillerne i 4 spar vil gi glimrende score! 4 spar er ti lette stikk, men noen få fikk tak i det ellevte.

Mot 3 grand kom kløver 7 ut til liten, tieren og syds dame. Spar ess ble presset ut, og kløver 6 kom tilbake fra øst til bordets ess. Nå ble ruterstikkene innkassert. På dem kastet vest sine spar, men så kom sparstikkene i vinden. Da det siste sparstikket ble tatt for syds dame, så det slik ut:

 
5
D 9 2
-
-
 
-
K 8
-
K kn
-
kn 10 7
-
2
 
D
E 6
-
9
 

På spar dame kunne ikke vest blanke hjerter konge, for da ville kongen blitt toppet ut. Spillefører hadde overblikk over fordelingen, og vest måtte bare kaste kløver. I neste stikk fikk han for kløver konge, og oppspill fra hjerter konge til kombinert saks - bordets dame og håndens ess - ga spillefører de to siste. Totalt elleve stikk og en topp.

Har du et bra spill på lager? Trykk på BIN-spillmal i høyre marg, og send et forslag til Ukens spill :-)

av Marianne Harding