AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Test deg selv 2: Er du god nok for Bermuda Bowl?

11.09.2009
Test deg selv 2: Er du god nok for Bermuda Bowl?

Hvis du fant ut at du holdt mål til Transnationals, følger jeg i dag opp med en like uhøytidelig test på om du holder mål i Bermuda Bowl.

Du spiller for Kina om en plass i finalen, og er kommet i tre grand med ingen i sonen. Du åpnet med en sterk kløver. Den amerikanske sponsoren Nick Nickell gikk inn med en hjertermelding i Vest. Den doblet makker for å vise en semipositiv hånd, så du hoppet til to grand, som makker løftet til tre.


Bilde: Kina mot Norge i kvartfinalen

Kn 10

D 10 5

D Kn 5

9 8 5 4 2

 

 

E D 8

K Kn 6

E K 6 4 2

K 10

 

Du får hjerter fire ut fra Vest (fjerde høyeste). Spilleplan?

La oss si at du stikker med damen, som holder. (Øst legger åtteren. Amerikanerne legger høyt kort for styrke, og norske fordeling.) Hva fortsetter du med?

Ja, det er vel smart å prøve å holde på kløverholdet, så du drar spar knekt rundt. Den står. Hva nå?

Hvis du tar en vellykket sparfinesse til, har du jo nesten sikkert ni stikk. Men siden dette er lagturnering, er det kanskje en idé å tenke seg muligheten av at Vest ikke brukte sparkongen første gang. Han ser tieren i bordet, og at det er få nye innganger der til nye finesser for deg. På dette nivået vil de fleste la være å stikke spar knekten om de har kongen, dersom de ikke ser en spesiell grunn til det motsatte.

Du ser kanskje at du har en temmelig trygg fortsettelse i stedet for mer spar. Spill motpartens farge: hjerter. Da får du to sparstikk, to hjerterstikk, fem ruterstikk og kontrakten.   OK. Før du spiller hjerter, bør du legge ned ruter dame, så du ser at du faktisk har fem ruterstikk.

I semifinalen mellom USA2 og Kina tok Yang temmelig naivt en ny sparfinesse. Sponsoren for det amerikanske laget, Nick Nickell, hadde fulgt sine instinkter og dukket sparen første gang. Men nå vant han og fortsatte med spar. Hva nå?

Du er selvsagt rasende på deg selv for å ha vært så sløv. Kan du likevel redde stumpene? Alle kan glippe. Glem tabben. Du er ikke bet ennå. Det er nå du viser at du hører hjemme på laget ved å få hjem kontrakten likevel. Hva med å godspille det andre hjerterstikket nå?

Det kan selvsagt gå bra. Spørsmålet er: hvordan sitter sparen, og hvor er kløver ess? La oss si at Nickell har kløver ess. Dersom han har fire spar, er du likevel ferdig, for Nickell tar da for hjerter ess og spiller inn makker på den fjerde sparen, og får kløver igjennom.

Men mye tyder på at Vest bare har tre spar. Ikke pga motpartens fordelingssignal, som du neppe kan stole på når du går løs på din første farge i tre grand. Men med fem-fire i major ville nok Nickell doblet den kunstige kløvermeldingen for å vise minst 4-4 i major i håp om å lage litt rabalder i meldingsforløpet. Dette er jo standard forsvar mot sterk kløver, og amerikanerne spiller det, akkurat som du selv. Så du kan trygt gå ut fra at Vest ikke har flere spar.

Men hvis Nickell har kløver ess, ville han ikke ta tatt for spar konge ved første anledning, banket ned hjerter ess og godspilt hjerteren sin? Da er du alltid bet hvis du må innom kløveren. Måtte han ikke i det minste tenkt på det? Han vet jo ikke at du har fem ruter, og at du egentlig burde vært fornøyd med ett sparstikk. Og viktigst: hvorfor i all verden fortsetter han med spar hvis det er han som her kløver ess? Han kan jo ikke da ha noe håp om å få inn Katz i Øst. Ville han ikke i stedet godspilt hjerteren sin? Nei, Nickells spill gir bare mening hvis Nickell selv mangler kløver ess. Kan du da få kontrakten? 

Ja, du må glemme hjerteren, og satse på at den sitter 6-1 imot. Da brenner Nickell inne med hjerter ess. Motparten spiller fjerde høyeste, og hjerter fire ut betyr at Nickell kan ha både treeren og toeren. Det er den eneste rimelige sjansen. Så hvis du hadde spilt for Kina i stedet for Mr Yang, ville du rettet opp din opprinnelige feil da du gjentok sparfinessen. Du ville nå gått inn på ruter dame og spilt en kløver mot hånden.

Øst hadde kløver ess og hjerteren satt 6-1, og du ville unngått å få "egg i ansiktet" som amerikanerne sier.

Og med det ville du antydet at du er god nok for det kinesiske landslaget - og dermed indirekte at du fortjener en plass på det norske, siden Kina slo Norge. Nå er det selvsagt ikke så enkelt at ett spill gjør en sommer, like lite som en svale gjør det. Som Glenn Grøtheim påpeker: Et VM handler ikke om hva du kan gjøre i ett spill, men om hva du kan greie i fjorten dager på et hotell i et slags sosialt vakum. Man blir sliten, og gjør ting man ellers ikke ville trodd var mulig. Sånn var det nok for hr Yang også. Utmattet spilte kineserne bare fem spill til. Da lå de under med 101 IMPs og trakk seg fra videre kamp.

ØV hadde:

K 6 2                       9 7 5 4 3

E 9 7 4 3 2               8

8 7                           10 9 3

D 3                          E Kn 7 6

 

 

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger