Ukens spill er hentet fra en kretskamp i Vest-Agder:

Mye psykologi og litt teknikk!

Uten innmeldinger fra motparten har du som syd havnet i en hardmeldt 6 spar:

 

K D 4 2  
E K kn 7
K 10 9
D 6
       
       
       
       
 

E kn 9 7 6  
4
D kn 4
E 8 4 3


Vest spiller ut spar 3, som går til liten i bordet, østs tier og din knekt. Hvordan anser du vinnersjansene?

Du ser ut til å ha én taper i ruter og én taper i kløver. Selv om hjerterfinessen går, blir du bare kvitt to minorkort på hånden, og det er det lite hjelp i. Kanskje øyner du en skvis hvis vest har damen femte i hjerter sammen med kløver konge, men dette krever at motparten ikke vrir til hjerter når de kommer inn på ruter ess. Så langt den tekniske analysen. Hvordan står det til med psykologiske varianter?

Å trekke ruter knekt fra hånden er én mulighet. Hvis vest har esset og ligger unna, har du lurt til deg et stikk, og kan kvitte deg med håndens to gjenværende ruter om hjerterfinessen går. En annen variant er å gå inn i bordet for å trekke ruter derifra. Det vil fungere hvis øst har esset og legger en liten ruter. Hva velger du?

Erik Jørgensen vurderte det slik at vest gjerne hadde løftet på ruter ess om han hadde det, og at det dermed var mer sannsynlig at øst satt med esset. Derfor spilte han trumf til bordet i stikk to, den satt 2-2, og fortsatte med ruter 10! Da øst ikke brukte esset, vant håndens dame stikket. En hjerter til knekten i sto, og tolv stikk og en slemsving var sikret. Hele sitsen:

 

K D 4 2  
E K kn 7
K 10 9
D 6
8 3

10 5
D 9 5 3 2 10 8 6
8 7 2 E 6 5 3
kn 9 5 K 10 7 2
 

E kn 9 7 6  
4
D kn 4
E 8 4 3


Øst burde kanskje luktet lunta, men slikt er alltid mye lettere med alle fire hendene kjent. Og uten å sette øst på prøve, er du uansett sjanseløs på å få hjem 6 spar.

Hilsen Boye