Ukens spill er hentet fra Nationals i New Orleans som gikk fra 20. til 30. november. Der var det samlet en 20-talls kontingent fra Norge. Det beste norske resultatet sørget Geir Helgemo for da han gikk til topps i den mest prestisjefulle parturneringen i USA - Blue Ribbon Pairs.

Juletentamen!

 

spar

D kn 10 3  
hjerter D 8 6 3
ruter kn 7 3
klÝver 8 5
 

 

 
       
       
       
 

spar

E K 2  
hjerter E K 5
ruter K 8 6 4
klÝver D 6 2

Vest
Nord
Øst
Syd
       
     
pass
pass
pass


Utspillet fra vest er spar 9. Legg en slagplan!

Her ser det ut til å være tynt med stikk. Selv hjerteren 3-3 og ruter ess hos øst sikrer ikke hjemgang (øst kan gå opp på esset og spille kløver i gjennom). Ser du noen muligheter?

Jeg tror det var Patrick Jourdain som for noen år siden kom med sånn omtrentlig dette Bols-tipset: I grand; ta ståstikkene dine og se hva som skjer! Ta en titt på hele spillet, og du vil legge merke til at rådet hans virker:

 

spar

D kn 10 3  
hjerter D 8 6 3
ruter kn 7 3
klÝver 8 5
spar 9 8 6

spar

7 5 4
hjerter 9 7 2 hjerter kn 10 4
ruter E 10 9 5 ruter D 2
klÝver E 7 3 klÝver K kn 10 9 4
 

spar

E K 2  
hjerter E K 5
ruter K 8 6 4
klÝver D 6 2


Øst må kaste to kort etter åtte majorrunder. Saker han to kløver, kan du fri deg med en kløver fra bordet. Motparten kan innkassere tre kløverstikk, men må gi deg et ruterstikk til slutt.

Skulle øst derimot kaste en ruter og en kløver (beste motspill), må du spille en liten ruter fra bordet. Østs dame kommer på, og vest stikker din konge med esset. Han skifter fint til en kløver 3 som øst vinner med kongen. Når øst legger kløver knekt i bordet, får du et valg. Øst kan i teorien ha ess-konge i kløver, og da vil det være korrekt å dekke med damen. Men sjansen er langt større for at honnørene er fordelt (i tillegg til at det ikke er lett for øst å finne dette motspillet (i alle fall ikke om du skjuler kløver 2 slik at vest kan ha vridd kløver fra xx32 (norske)). Og du har vel ikke reist til New Orleans for å bomme slike valg? Derfor legger du din lille kløver. Vest kan intet gjøre. Det siste stikket tilfaller ruter knekt i bordet. Kontrakten er vunnet.

Fikk du ståkarakter på tentamen? Hvis ikke kan du sikkert avlegge eksamen på en juleturnering i nærheten!

God jul!

Hilsen Boye