Noen ganger ser det mørkt ut, men en skal aldri gi opp håpet! I dette spillet fra Bergensmesterskapet for lag finner Bjørn Bentzen et halmstrå å klamre seg til:


Håp i hengende snøre

spar

E 9
hjerter D 5 3
ruter K 9 7 6 5 2
kløver E 7

spar

K D 7 6 5 3
hjerter 10 7
ruter E 10 3
kløver kn 9

vest
nord
øst
syd

Arild
Rasmussen
 

Bjørn
Bentzen

     
     

.
Meldingsforløpet gikk muligens ikke eksakt som skissert ovenfor, men sluttkontrakten ble i alle fall 4 spar.

Utspillet var kløver konge, som ble stukket umiddelbart med esset. Dette er ikke plankekjøring selv med trumfen 3-2, og på toppen av det hele saket selvfølgelig øst en kløver på andre runde spar. Det er rom for et øyeblikks anger angående den syltynne åpningsmeldingen, men så er det bare å ta seg sammen og oppsummere mulighetene. Ser du sjansen til å vinne kontrakten?

Med åpne kort skal det være greit:

 

spar

E 9  
hjerter D 5 3
ruter K 9 7 6 5 2
kløver E 7
spar 10 8 4 2

spar

kn
hjerter E 8 6 2 hjerter K kn 9 4
ruter kn 8 4 ruter D
kløver K 5 kløver D 10 8 6 4 3
 

spar

K D 7 6 5 3  
hjerter 10 7
ruter E 10 3
kløver kn 9

Eneste sjanse er at vest har honnør tredje i ruter! Sjansen for at øst har to single honnører er i utgangspunktet ikke særlig stor, men han har tross alt meldt alene på 3-trinnet etter motpartens 2-over-1, og med det indikert et fordelingsmonster. Bjørn Bentzen la ned ruter ess og observerte ruter dame fra øst, lukket øynene og slapp ruter 10 rundt. Når det gikk bra kunne han også ta for ruter konge. På fjerde runde ruter forsvant håndens kløvertaper, og vest måtte stjele med originalstikket i trumf; vips var kontrakten hjemme!

Eric Jannersten skrev for mange år siden boken "Enda Chansen", der han som en sporhund søker seg fram til den ene kortsitsen som kan redde kontrakten. Boken er glimrende skrevet, og alle spillene har svært gode poeng. Mange av spillene er mer utfordrende enn dette, men om dette spillet falt i smak vil boken sannsynligvis passe for deg.. Boken kan fås i BINs bokbutikk (70 kr + porto + ekspedisjonsgebyr på 40 kr om det ikke betales med kort).

Hilsen Marianne

Har du blitt driblet av motstanderne dine? Eller kanskje du har fått til et fint spill selv? Send en mail og få det som Ukens spill!