Uventede stikk!

Sluttspillet i Seriemesterskapet for damer ble spilt i helgen. Fjorårsvinnerne Oslo 1, med Maja Rom Anjer, Stine Holmøy, Inger Hjellemarken, Lise Blågestad og kaptein Pernille Lindås, vant i år igjen. Før siste kamp hadde Oslo 110 vp, og Troms/Øst-Finnmark (Berit Rubach, Elin Nilsen, Britt Nilsen og Anne-Britt Andreassen) 104. Ettersom utfordrerne hadde walk over (!) i siste kamp (gir 18 vp), var Oslo sikret seieren om de greide13 vp i siste kamp. Oslo 1 holdt nervene under kontroll og vant 19-11. De kan dermed titulere seg seriemestere for damer nok et år. Resultatliste.

I et ujevnt felt er det viktig å ta med seg de mulighetene som byr seg, og ikke skusle vekk unødvendige imp selv. Vinnerne påstår selv at de ikke har så mange spektakulære spill å vise til, men at seieren mest av alt kom fordi de jevnt over hadde vurdert godt på både høye og lave nivå, tok sine stikk og generelt gjorde færre feil enn motstanderlagene. Og ettersom det i en lang turnering vil være flest hverdagsspill, er det disse det er viktigst å beherske. Her er et eksempel på at gode resonnement og presise motspill gir pluss på bok:

 

spar

E D 10 9 6  
hjerter 9 8 7 6
ruter 9
kløver 10 9 5
spar 4 2

spar

kn 8 7 3
hjerter K kn 4 hjerter 10 3 2
ruter K 10 7 3 ruter kn 8 4
kløver E D kn 4 kløver 7 3 2
 

spar

K 5  
hjerter E D 5
ruter E D 6 5 2
kløver K 8 6

vest
nord
øst
syd
Stine Holmøy


Maja Rom Anjer


   
 

Stine skulle spille ut fra vests hånd, og med 14 hp mot motpartens utgang så det ikke ut som om makker var utstyrt med krutt og kanoner. Konklusjonen ble at hun måtte belage seg på å ta hovedansvar for å ordne beiten. Utspillet ble kløver ess og fortsettelsen kløver dame som spillefører stakk med kongen. (Kløver dame i utspill kunne også fungert greit, ettersom det setter opp kløverfargen like effektivt, men har tilleggsverdien at makker legger styrke fra 10'eren om bordet kommer ned med xx i kløver.) Et alternativ for spillefører ville nå vært å putte vest inn igjen på kløveren (for å ta med seg sjansen at vest ga en favør i tilbakespillet), men hun satset i stedet på den mer opplagte varianten at sparen ordnet fem stikk. Da sparsitsen ble avslørt i tredje runde, spilte spillefører ruter til en sprukket kapp.

Etter å ha tatt for kløverstikkene måtte det skiftes farge. Makker brant inne med et sparstikk, og Stine la ned ruter 10 for å forsøke å gi makker inntak om hun hadde ruter knekt (om Maja ikke har ruter knekt eller ruter 8 må Stine uansett gi favør i tilbakespillet). Maja stakk over 10'eren for å sikre seg inntaket, og spillefører måtte nøye seg med bare 6 stikk. Hvem skulle tro at østs hånd kunne gi to stikk?

Vinnerlaget ble kun overgått av Midt-Trøndelag 5 på dette spillet, som holdt spillefører nede på bare fem stikk i samme kontrakt! I denne kampen fikk lagkameratene hjem 2 grand med 9 stikk, for et fint plusspill.

Har du en artige historie fra klubbkvelden? Send en mail og få det som Ukens spill!

Hilsen Marianne