Det viktige ekstra stikket!

I parturnering må overstikkene passes på, både for spillefører og motspiller:

spar

D 5 4
hjerter 8
ruter E D 7 5 3
kløver E D 10 3

spar

K 10 7 3 2
hjerter K 7 6 4
ruter K
kløver K kn 5

vest
nord
øst
syd

 

Vest spiller ut en liten trumf. Hvordan planlegger du spillet?

Når du legger liten i bordet, stikker øst med knekten. Hvis trumfen sitter rundt, har du 4 sparstikk, 3 ruterstikk og 4 kløverstikk. Et overstikk allerede. Det eneste du er redd for, er at motparten skal spille hjerter på deg når trumfen er ute. Det er ingen umiddelbar fare for det, siden du fremdeles har to trumf igjen i bordet. Når du spiller ny spar, stikker vest med esset, og øst følger farge. Vest spiller sin siste spar. Hva gjør du nå?

11 stikk er i havn, det er på tide å se etter det tolvte. Du har 6 ruter til sammen, med 5-korts i bordet. Motparten har 7 ruter. Hvis de er fordelt 4-3, kan du få satt opp den siste ruteren. Spill en ruter til kongen, spill deg inn i bordet på kløver og stjel en ruter. Ta for den siste trumfen og kløverstikkene dine, og spill ruteren fra toppen. Om ruteren opprinnelig satt 4-3 hos motparten, tar du siste stikk på ruter 7.

Slik var hele spillet:

 

spar

D 5 4  
hjerter 8
ruter E D 7 5 3
kløver E D 10 3
spar E 8 6

spar

kn 9
hjerter E D kn 2 hjerter 10 9 5 3
ruter kn 9 2 ruter 10 8 6 4
kløver 8 7 2 kløver 9 6 4
 

spar

K 10 7 3 2  
hjerter K 7 6 4
ruter K
kløver K kn 5

Vest var ikke helt på høyden i dette motspillet, men hvem spiller alltid topp i mot? Det gjelder å ta vare på de mulighetene man får. Hadde vest kjent til denne regla: "Hvis motparten og spillefører spiller samme farge, er det minst én av dem som gjør feil", så hadde han kanskje stoppet opp og tenkt seg om inne på spar ess. Slik skulle han ha tenkt: "I bordet ligger 14 honnørpoeng. Syd har krevd til utgang, som betyr at han har minst 12. Selv har jeg 12. Det blir 38 til sammen, som betyr at makker i beste fall har en dame. Spillefører må ha begge minorkongene. Her er det best å ta for esset mitt mens jeg kan!"

Har makker gjort noe briljant? Send en mail og få det som Ukens spill!

Hilsen Marianne