Full krig!

Det gnistret av begge lag i VM-finalen. Hvor ofte ser du to redoblete kontrakter spilt hjem i løpet av en sesjon på bare 16 spill? Det var to lag som satset alt som gikk i klinsj i andre sesjon av VM-finalen, mens finalen enda lå og vippet.

Om en doblet 3 grand i sonen går hjem, svinger scoren fra -600 til -750, altså en differanse på 150 poeng. Omregnet til imp blir det 4 imp. Forskjellen mellom hjemgang og beit er fra -600 til +100, altså 700 poeng, eller 12 imp. Hvis doblingen kan hjelpe makker med å finne et beitende utspill, risikerer en altså 4 imp for å vinne 12. Så langt er det god butikk, og en vil tjene mye på å doble hjem et par utganger, om en uventet beit kommer tilbake. Men regnestykket stemmer kun om motparten ikke har lært å slå kontra, og redobler kontrakten:

 

spar

8 7  
hjerter K kn 3
ruter D 10 6 3
kløver K D 7 5
spar K kn 6

spar

4 3 2
hjerter 9 8 6 5 2 hjerter D 4
ruter K 7 5 ruter 9 2
kløver E 2 kløver kn 10 9 8 4 3
 

spar

E D 10 9 5  
hjerter E 10 7
ruter E kn 8 4
kløver 6

vest
nord
øst
syd
Zia Mahmood

Tor
Helness

Michael Rosenberg

Geir Helgemo

   
     

Under kvalifiseringen til årets Bermuda Bowl, i Europamesterskapet i Warszawa i fjor, kom Tor Helness og Geir Helgemo opp i en lignenede situasjon. 3 grand ble doblet, og på det tidspunktet hadde de ikke klart definert betydningen av redoblingen. Viste den usikkerhet om de skulle være med på moroa, eller var den for business? Den gangen tok de ut redoblingen, og hentet 130 i en minorkontrakt i stedet for 3 grand redoblet hjem. På samme spill hadde Brogeland - Sælensminde spilt mot 3 grand redoblet på det andre bordet, så det ble en dyr avgjørelse. Det går hardt for seg i internasjonal toppbridge!

Slike doblinger viser ofte toleranse for bordets førstmeldte farge ut, så Rosenberg spilte ut en liten spar. Da bordet kom ned, var det ikke opplagt at kontrakten ville gå hjem, for kløverfargen ser farlig ut. Tor slapp utspillet til Zias knekt, som returnerte en liten kløver til Tors konge. Ruter dame rundt fikk beholde stikket, men Tor vet godt at om en finesse går første gang, så er det ikke gitt at den går andre gang. Og han hadde fått det ekstra ruterstikket han trengte, så neste gang gikk ruteren til esset, før han satte opp sparen. Som kortene satt fordelt, kunne motparten aldri nekte ham kontrakten: Zia hadde rett og slett for gode kort for doblingen sin! Gi Rosenberg kløver ess, og kontrakten er i stor fare.

 

spar

E K D kn 8  
hjerter -
ruter E D 5 4
kløver D kn 5 3
spar 10 7 5 2

spar

9 6 3
hjerter E D kn 8 5 hjerter 9 7
ruter 7 ruter K 10 8 6 2
kløver 8 7 4 kløver 10 6 2
 

spar

4  
hjerter K 10 6 4 3 2
ruter kn 9 3
kløver E K 9

vest
nord
øst
syd
Boye Brogeland

Steve
Garner

Erik Sælensminde

Howard
Weinstein

     

Boye doblet for å få hjerter ut, og om spillet hadde lignet det over, slik at Erik hadde sittet bak med en del honnører, så hadde spillefører vært sjanseløs. Denne gangen var det ingenting som kunne hindre spillefører i å få 10 stikk i kontrakten, til en verdi av 1400 og 12 imp ut.

Har makker gjort noe briljant? Send en mail og få det som Ukens spill!

Hilsen Marianne