AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

VM åttende dag: Dramatisk kvartfinale

24.09.2013
VM åttende dag: Dramatisk kvartfinale

Første dag av kvartfinalen mellom Monaco og England ble til de grader dramatisk med mange og store svingspill.

 

 

 

Det begynte svært så bra i den første av de seks sesjonene, hver på 16 spill. Monaco med Helgeness og Fantunes ledet komfortabelt med 62-23,3 (England startet med 4,33 i ledelse ut fra resultatet i kvaliken). Dagens andre sesjon ble stikk motsatt. Zimmermann og Multon kom inn for Helgeness. Det var ikke noe heldig trekk. De to spilte en katastrofal halvrunde samtidig som Fantunes ikke var på høyden. De ga ut 86 imp! Og selv om det kom inn 39, ledet nå England med 8 imp.

I dagens siste sesjon var Helgeness igjen på plass. De spilte solid, det samme gjorde Fantunes. Sesjonen endte 55-10 til Monaco, som halvveis er foran med 156 mot 119,3 imp. Laget vant en lang rekke mindre spill i tillegg til et par større svinger i tredje sesjon. Men det er ingen grunn til å føle seg trygg på seier. Det viste andre sesjon i dag.


Etter kampen var det livlig diskusjon i Monaco-laget. Spørsmålet var hvordan de skulle stille i fjerde sesjon onsdag morgen. Andre halvrunde i dag hadde gjort dem betenkt. Sponsor Pierre Zimmermann har tenkt å spille to av de seks sesjonene, noe som kreves hvis han skal få ta del i eventuelle medaljer. Det samme gjelder for semifinalen.


Før kampen spurte bin.no coachen Martens hva han mente om England som motstander. Svaret var at de passet godt. Neste spørsmål var hvorfor?

 

– På grunn av at England har spillende sponsor, svarte Martens. Altså at de har et par som ikke er på høyde med de to andre, på samme måte som Monaco.

 

Nå viste det seg at den engelske sponsoren Alexander Allfrey (i utgangspunktet Andrew Robsons makker) og Tom Townsend (i utgangspunktet David Bakhshis makker) ikke spilte i det hele tatt tirsdag. England stilte med Robson–Forrester og Bakhshi–Gold i alle tre sesjonene. Det likte Zimmermann dårlig. Før de to lagene møttes i kvaliken, foreslo Allfrey for Zimmermann at de begge skulle spille i deres innbyrdes kamp, noe de ble enige om.

 

– Nå kan de få gi det samme tilbake, sa Zimmermann til sine spillere, før han gikk bort til engelskmennene som også hadde en diskusjon. Nå ble det ingen avtale. Forslaget ble avvist. Derfor stiller Monaco med toppet lag onsdag morgen. Men det er helt klart at Zimmermann og Multon skal spille én sesjon i morgen også. Mest sannsynlig den andre. Hvis de klarer å få en stor ledelse før siste sesjon, kan det være at de spiller også denne. For da holder det at de spiller bare én av de seks sesjonene i semifinalen.


Skal Monaco komme dit, må de først slå England. Hvis USA 1 slår Canada, blir amerikanerne Monacos motstandere i semifinalen. Som vinnere av Round Robin kunne USA 1 velge hvilken kvartfinale de skulle pares med, og valget falt på seierherren i Monaco mot England.

 

Halvveis i kvartfinalene er den største overraskelsen at Polen leder klart over Nederland. Slik er resultatene etter første dag i de tre andre kampene:

Canada–USA 1 71,7-99

Italia–Kina 157-102,3

Polen–Nederland 153-68,3

 

I dameklassen ser det slik ut:

Nederland–Tyrkia 119-61

England–USA 1 139-55

Polen–USA 2 60-104

Frankrike–Kina 96-118

 

Seniorklassen:

Nederland–Frankrike 47-125

USA 2–Skottland 190-97

Indonesia–Tyskland 110-59

Polen–Belgia 132-91

 

Før vi forteller nærmere om de enkelte kvartfinalene, må vi minne om at Transnationals begynte tirsdag. Dette er et åpent VM for lag. Alle kan delta, men det koster. 1500 dollar, det vil si 9000 kroner, er prisen. Den kan bli lavere hvis man har med seg minst tre spillere som ble slått ut i VM-kvaliken. Dette gjelder alle tre klassene.

 

De utslåtte lagene kan, hvis de stiller med samme lagoppstilling, delta gratis. Og de som blir slått ut i kvartfinalen, kan gå rett inn i Transnational.

 

99 lag deltar i utgangspunktet, derav to norske. Det ene heter Gillis, fordi det har engelske Simon Gillis som sponsor. Han spiller med Erik Sælensminde. Det andre paret er Boye Brogeland og Espen Lindqvist. De har selvsagt som mål å bli blant de åtte beste som går til sluttspillet, men starten har ikke vært god. Etter en tredjedel av den tre dager lange kvalifiseringen (det spilles Monrad, fem kamper á 10 spill om dagen), ligger de helt nede på 67. plass, 6 under middels.

 

Det andre norske laget, som heter HEL, har gjort det mye bedre. Der spiller Gunn Helness (kona til Tor), Fredrik Helness (sønnen), Tonje Brogeland og Lisbeth Glærum. De lå på 4. plass etter fire runder, men tapte klart i dagens siste kamp og ramlet ned til 17. plass, 12 over middels. Uansett en imponerende innsats.


GeO Tislevoll spiller på journalistlaget Boca Seniors. De hadde en elendig første dag og er nede på 79. plass.

 


Kvartfinalene


Så til kvartfinalene. Monaco med Helgeness i form hadde en strålende start på kvartfinalen mot England. Etter seks spill ledet de 51-0. Første svingen kom i spill to:

 

                                                K 10 4

                                                D 9 2

                                                E D 9 3

                                                E kn 9

                  9 8 7 6                                              D 2

                  E 5 4                                                 K 10 8 3

                  kn 5 4                                               K 8 7

                  7 6 5                                                 D 10 8 3

                                                E kn 5 3

                                                kn 7 6

                                                10 6 2

                                                K 4 2

 

Giver øst, nord-syd i sonen.

 

Ved begge bord ble nord spillefører i 3 grand etter å ha vist sterk grand. Selv om Nunes i syd hadde vist fire spar, spilte Robson i øst ut spar dame. Dermed ble det lett for Fantoni. Dobbelfinessen i ruter ordnet ni stikk. Og det niende kom da Robson skiftet til hjerter når han var inne på ruter konge.


Ved det andre bordet spilte Helness i øst hjerter ut. Ess, konge og ny rensket fargen. Så ruter til nieren og kongen. Helness tok ikke sin siste hjerter. Både for at makker kunne få problemer, og for at Bakshi i nord kunne tro at det var vest som hadde den siste. Helness spilte ruter tilbake, og på fjerde ruter saket både Helness og Helgemo kløver.

 

Vi vet ikke hvordan nord tenkte, sannsynligvis plasserte han Helgemo med den fjerde hjerteren og tok en ”sikker” sparfinesse gjennom ham. Én bet og 12 imp til Monaco.


I neste spill fikk de ni nye, selv om England fant en god stamp:

 

                                                D kn 9 8 7 6 5 2

                                                D kn

                                                D 8 5

                                                -

                  3                                                       -

                  E 8 6                                                 K 9 7 4 3 2

                  E K kn                                              10 9 7 2

                  K D 10 9 4 2                                    kn 8 7

                                                E K 10 4

                                                10 5

                                                6 4 3

                                                E 6 5 3

 

Giver syd, øst-vest i sonen.

 

Gold i syd åpnet med 1 kløver, 2 kløver (naturlig) inn fra Helgemo, 4 spar fra Bakhshi i nord, 5 kløver fra Helness i øst, 5 spar i syd og 6 kløver fra Helgemo. 6 spar i nord, to ganger pass og dobler fra Helgemo. 500 til Monaco.

 

Ved det andre bordet åpnet Nunes med 1 grand (svak), pass (!) fra Forrester i vest, 4 ruter (overføring) fra Fantoni, 4 spar i syd, dobler vest og pass rundt. 100 til England, 9 imp til Monaco.

Så meldte Bakhshi og Gold en for hard slem som Fantunes unngikk (13 imp inn). Deretter viste Helgemo at teften er i orden i dette spillet:

 

                                                10 7 6 5 4 3 2

                                                3

                                                9 7 2

                                                K D

                  -                                                        kn 8

                  K 10 8 7 4                                        E D kn 9 5 2

                  E D kn 8 5                                        K 10

                  E 10 2                                               8 5 3

                                                E K D 9

                                                6

                                                6 4 3

                                                kn 9 7 6 4

 

Giver nord, nord-syd i sonen.

Med England øst-vest, åpnet Robson i øst med 2 hjerter. 2 grand fra Forrester var krav, 3 grand fra Robson og 6 hjerter i vest.

 

Mot Helgeness åpnet Bakhshi i nord med 2 ruter (Multi-variant), 2 hjerter inn fra Helness, dobler fra Gold i syd, redobler fra Helgemo i vest, 2 spar i nord, 3 hjerter fra Helness, 3 spar i syd, 5 spar (Exclusion, altså ess-spørsmål der man ikke teller med spar ess) fra Helgemo, 6 kløver fra Helness, og Helgemo avsluttet med 7 hjerter.

 

Han hadde ikke rom for å sjekke om makker hadde ruter konge, men tok sjansen på at den satt riktig hvis den manglet. 11 nye imp til Monaco. I neste spill kom en delkontrakt-sving som ga ytterligere 6 imp. 51-0.

 

Englands største vinstspill kom da Gold sannsynligvis følte at de lå dårlig an. Med følgende kort åpnet han med 4 grand (!) i første hånd i ugunstig sone:

 

                                                -

                                                K 7 6 5

                                                E K D kn 6 5 2

                                                9 6


Det gjorde at Helgeness ikke fant sparslemmen. Ved det andre bordet gikk Fantunes 800 i bet i 5 ruter doblet. 8 imp til England.

 

De neste 16 spillene ble en katastrofe for Monaco. Zimmermann og Multon kom inn for Helgeness. De gjorde svært mye galt, samtidig som Fantunes heller ikke var på høyden. Dessuten var England litt heldige da de meldte en storeslem som hang på en kutt.


Så glemte Zimmermann å stikke med ruter ess da en liten ble spilt fra knekten fjerde i bordet. Da singel ruter konge ga stikk, føk 4 spar hjem i sonen. Ved det andre bordet stoppet Fantunes i 3 spar. Nå ble det 10 imp ut i stedet for 6 inn.


Nye 7 imp til England da Zimmermann og Multon meldte en håpløs 3 grand. Den hang på at ruter konge satt singel (det var fire ruter borte). Fem sonebet.

Så fant Fantoni tida moden til å hoppe inn med 2 spar (ingen i sonen) over 1 ruter med følgende kort:

                                                                           D 9 8 6 4 2

                                                                           kn 4

                                                                           kn

                                                                           E kn 9 7

 

Det kostet 1100 mot utgang ved andre bordet. Der ble det meldt inn 1 spar.


Så ble det brutalt avslørt at det spesielle systemet til Fantunes har svakheter:

 

                                                5 4 3 2

                                                D 10 7

                                                10

                                                E 10 9 7 3

                  E 10 8                                               kn

                  4                                                       E 9 6 5 3 2

                  E kn 8 7 6 4 3                                   K 9 2

                  5 4                                                    K D 3

                                                K D 9 7 6

                                                K kn 8

                                                D 5

                                                kn 8 2

 

Giver øst, alle i sonen.

I åpent romt åpnet Fantoni i øst med 2 hjerter, som viser minst fem i fargen og 10-13 poeng. Pass rundt. Ti stikk og 170 til Monaco.

 

Ved det andre bordet gikk det 1 hjerter fra Bakhshi i øst, 1 spar inn fra Multon i syd, 2 ruter fra Gold i vest, 3 spar fra Zimmermann i nord, 4 ruter i øst, 4 spar i vest, 4 grand i øst, 5 spar i vest og 6 ruter. Pent meldt, 1370 og 15 imp til England.

 

Kunne så Nunes ha meldt over 2 hjerter? Monacos coach Martens har stor forståelse for at Nunes passet.

 

– Sjansen for singel ruter i øst er stor. Nå var det maks uheldig. Det er ingen system som dekker alle varianter, sier Martens.

 

Etter dette spillet hadde England tatt igjen hele forspranget. Monaco kom igjen i føringen da England gikk bet i en vel hardmeldt 6 grand, men det varte ikke. I neste spill meldte Multon inn 3 hjerter i syd i ugunstig etter at vest hadde åpnet med 1 grand (15-17), pass i nord og 2 spar (krav) i øst. Multon hadde:

 

                                                3

                                                E K 9 8 7 5 4

                                                9 6 5 4

                                                10

 

3 hjerter kostet 800. Ved det andre bordet spilte de 3 grand. 9 imp til England.

De fikk nye 12 da Fantoni spilte hjerteren mot feil honnør først og ikke fant singel hjerter ess.

Så kom en liten trøst for Zimmermann som vant 3 grand i sonen, mens det ble to bet ved det andre bordet. 13 imp til Monaco.

 

I tredje sesjon var det igjen duket for Helgeness, og de fortsatte med solid spilling. Imp’ene rullet inn. Vi nøyer oss med ett spill fra sesjonen. Der hadde de en misforståelse, men landet riktig:

 

                                                10 3

                                                7 6 5

                                                D kn 4 2

                                                9 8 4 2

                  E kn 9                                               D 8

                  -                                                        E K D kn 10 2

                  10 9 8 6 5 3                                      7

                  E kn 7 3                                            K D 10 5

                                                K 7 6 5 4 2

                                                9 8 4 3

                                                E K

                                                6

 

Giver vest, nord-syd i sonen.


Helgemo i vest åpnet med 1 ruter, 1 hjerter fra Helness i øst, 1 spar inn fra syd, 2 kløver fra Helgemo, 2 spar (utgangskrav) fra Helness, 2 grand fra Helgemo, 3 hjerter fra Helness og 3 grand fra Helgemo (som dermed hadde vist høyst singel hjerter, med to ville han normalt løftet til 4 hjerter).

Nå kom Helness tilbake med 4 kløver, noe han mente som kontrollmelding med hjerter som trumf (ellers ville han meldt 3 kløver over 2 grand). Men Helgemo tok det som naturlig. Han likte ikke kortene og foreslo 4 hjerter som kontrakt (i visshet om at makker hadde solid farge). 4 grand fra Helness var nå Blackwood med hjerter som trumf, men Helgemo tok det som kontrollmelding i spar (noe det hadde vært med kløver som trumf). 4 spar hadde da vært Blackwood.

Helness ble paff da han fikk null ess fra makker med 5 kløver, mens Helgemo altså meldte det som forslag til kontrakt. Men da det kom 5 hjerter fra Helness, skjønte Helgemo at her var de ikke på linje. Og med to ess måtte han bare løfte til 6 hjerter, men det kom etter en lang tenkepause.

Ved det andre bordet kom England i bare 5 kløver. Det startet likt helt til 2 grand. Da meldte øst 3 kløver. Så 3 spar fra vest, 4 kløver i øst og 5 kløver i vest.

 

Til slutt et spill med hver av de norske lagene i Transnationals. Lag HEL kjempet i teten i de første fire rundene, men gikk så på en smell. Her er en tøff sats fra Gunn Helness i fjerde kamp:

 

                                                D 10 8 2

                                                9 8 5 4

                                                E K 7 4 2

                                                -

                  K                                                      E 7 6

                  D 10 7 6                                           K kn

                  kn 6 5                                               10 8 3

                  D 10 9 8 6                                        E K 7 5 4

                                                kn 9 5 4 3

                                                E 3 2

                                                D 9

                                                kn 3 2

 

Giver nord, ingen i sonen.

Etter pass i nord så Gunn sønnen Fredrik i øst åpne med 1 grand. Hun spurte med 2 kløver, fikk 2 ruter og hoppet rett i 3 grand. Gunn trodde på spar ut. Hvis makker hadde en bra minor, hadde hun hjelp uansett. Men i slike situasjoner er det viktig å melde det man tror på, spesielt når man er i flytsonen.

Nå kom det spar ut til kongen (styrke fra nord). Fredrik fortsatte med hjerter til kongen og esset. Det var ikke lett for syd å se at det måtte skiftes til ruter. Ny spar og ti stikk. Ved det andre bordet stoppet de i delkontrakt.

Hardt meldte også Espen Lindqvist og Boye Brogeland i dette spillet fra første kamp:

 

                                                10 5 3

                                                K 10 5 3

                                                5 2

                                                K D 9 3

                  E kn 9 8                                            K 4

                  9 8                                                    D 7 4

                  K 10 8 3                                           E kn 7 6

                  8 4 2                                                 E kn 7 5

                                                D 7 6 2

                                                E kn 6 2

                                                D 9 4

                                                10 6

 

Giver øst, alle i sonen.

Espen i øst åpnet med 1 grand (15-17) og fikk 2 grand fra Boye i vest. Dette var ingen invitt, men viste en dårlig dobbelton og var krav til utgang! Espen var ikke interessert i annet enn å melde 3 grand.

 

Spar 2 (viste normalt fire i fargen) kom ut til nieren, tieren og kongen. I neste stikk kom spar til finesse og liten kløver fra bordet. Liten i nord, og Espen spilte på den muligheten han hadde ved å legge knekten. Da den holdt, lysnet det. Nå var det ”bare” å finne ruter dame.

Espen visste at syd hadde fire spar og maks fire hjerter, ellers ville han nok spilt ut den fargen. Og siden nord ikke la i kløverhonnør, hadde han sikkert minst fire. Følgelig var det odds for at syd hadde lengst ruter av de to. Derfor ruter ess, ruter knekt rundt og ni stikk. Sånn tenker en toppspiller.


Skrevet av Alf Helge Jensen, som har daglige oppdateringer fra VM på BINs nettside.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger