AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

VM trettende dag: En verdig mester

29.09.2013
VM trettende dag: En verdig mester

Italia var rett og slett for gode for Monaco. De spilte tilnærmet feilfritt gjennom seks sesjoner og vant soleklart.

 

 Dette var til de grader Italias finale. Strålende spill i kombinasjon med en god porsjon flaks gjorde dem omtrent uslåelige. Monacos coach Martens konstaterte tørt etter femte sesjon at Italia rett og slett var best denne gangen.

 

– Skal vi slå Italia, må vi spille minst 90 prosent av det maksimale vi kan. Denne gangen klarte vi ikke bedre enn 70 prosent. Derfor gikk det slik, sier Martenes.

 

Tor Helness var en smule oppgitt over seg selv etter femte sesjon.

 

– Det ble mange gale valg. Og da vi to ganger traff 5-0 i trumf, måtte det gå galt. Det var utgjort. Dette var rett og slett ikke vår finale. Men jeg er uansett fornøyd. Det er bra å bli nummer to i Bermuda Bowl, spesielt når man ikke er helt på topp. Det er bare å gratulere Italia. De spilte veldig godt, sier Helness.

 

Pierre Zimmermann fikk ikke sin store drøm oppfylt, men Monaco prøver igjen. Neste år er det igjen EM med kvalifisering til Bermuda Bowl i 2015. Og der stiller Monaco med det samme laget. Zimmermann forteller at hans kontrakt med Monaco er forlenget til 2021.

 

– I utgangspunktet hadde vi kontrakt til 2016, men nå er jeg landslagskaptein til 2021. Også spillerne har langtidskontrakt. Vi har gjort det veldig bra, så jeg ser ingen grunn til å endre på laget, sier Zimmermann.

 

Den store overraskelsen var at Italia spilte med bare to par i finalen. Duboin og Sementa spilte ikke. I går sa Duboin at de andre parene spilte så bra at det var naturlig at de fortsatte. Men selv ikke da Italia hadde vunnet før siste sesjon, slapp de til. Forklaringene på det har vært flere. Det som er helt sikkert, er at de to har hatt et skikkelig oppgjør. Duboin var så misfornøyd med sin makker at han underveis skal ha truet med å reise hjem.

 

I mangel på italienske lagledere å intervjue, spurte vi WBF-sjef Rona om årsaken. Han var selvsagt strålende fornøyd med at Italia igjen vant Bermuda Bowl. Vårt hovedspørsmål var han mer svevende til.

 

– De har ikke følt seg helt i form. Rett og slett vært slitne, forklarer Rona diplomatisk. Men etter hvert kommer det fram at det også har vært en del uro mellom Duboin og Sementa. De to spilte imidlertid semifinalen og gjorde det bra.

 

Det har vært en del uklarheter om hva som kreves for å få VM-medaljene. De fleste har trodd at alle måtte spille minst en tredjedel. Rona sier at dette er feil.

 

– De vil uansett få gullmedaljene, men ikke mesterpoengene for VM-seieren, sier han.

 

Derimot er det uklart om de får VM-titlene. Ifølge to av turneringslederne er det opp til arrangementskomiteen å avgjøre dette. Andre stiller seg tvilende til at det ikke er klare regler for slikt.

 

Finalen mellom Italia og Monaco ble aldri særlig spennende. Det ble det derimot i bronsefinalen. Polen vant til slutt 146-142 over USA 1. Spennende ble det også til de grader i damefinalen mellom USA 2 og England. Den endte med at førstnevnte vant 229-220. Nederland vant bronsefinalen mot Kina med 152-139.

 

Også i seniorklassen var det spenning til siste slutt. Tyskland slo USA 2 172-161. I  bronsefinalen ble det klar seier til Polen mot Frankrike (130-80).

 

I Transnationals ble det seier til lag Gordon fra USA. Det besto av David Berkowitz, Mark Gordon, Jacek Pszczola, Pratap Rajadhyaksha, Michael Seamon og Alan Sontag. De slo kinesiske Saix VW 92-81. I bronsefinalen vant White House fra Nederland over det kinesisk-amerikanske mannskapet på P D Times.

 

Så til dagens spill i finalen i Bermuda Bowl. Et lite håp ble tent blant Monaco-tilhengerne i fjerde sesjon. Monaco stilte med Helgeness og Fantunes. Etter to butte spill kom Helgeness i 3 grand i stedet for 5 i minor og gikk én bet. Det så ikke så bra ut, men Italia kom i 4 grand med to bet. 3 imp til Monaco.

 

Så var Fantunes flinke i to spill der de først ikke meldte utgang, og deretter meldte utgang. Da italienerne gjorde det motsatte, ble det 6 og 10 nye imp. Og to spill seinere fikk de ytterligere 5 imp. 24-0 til Monaco etter sju spill.

 

Men det gikk ikke lenge før Italia kom på papiret. Helgeness meldte i tøffeste laget. 3 grand kunne ikke vinnes. Ved det andre bordet stoppet de i 1 grand. 9 imp til Italia.

 

I spillet etter hadde Monaco muligheten til en stor sving, men igjen fikk vi se at Fantunes’ 2-åpninger ikke fungerer godt nok:

 

                                                E K D kn 10

                                                E 10 9

                                                E K 10 2

                                                2

                  8 4 3                                                 9 7 6 5

                  kn 2                                                  K 8 7 6 3

                  kn 9 7 4 3                                         D 8

                  K 8 4                                                9 3

                                                2

                                                D 5 4

                                                6 5

                                                E D kn 10 7 6 5

 

Giver syd, ingen i sonen.

 

Helgeness øst-vest passet hele veien. Madala i syd åpnet med 1 kløver, 1 hjerter fra Bocchi i nord, 2 kløver i syd, 2 ruter i nord, 3 kløver i syd og 6 grand i nord. Det var ingen god kontrakt.

 

Hjerter ut fra Helness i øst til liten, knekten og esset. Så kløver til dama som Helgemo dukket! Så kløver ess og hjerter fra bordet. Helness stakk med kongen og spilte ny hjerter. Helgemo fikk ikke for kløver konge, men i stedet for ruter knekt. Én bet.

 

Ved det andre bordet åpnet Nunes i syd med 2 kløver (minst fem i fargen og 10-13 poeng), 2 ruter (relé) fra Fantoni i nord og 2 hjerter i syd viste kort spar. De videre meldinger vet vi ikke betydningen av, men det gikk 2 spar i nord (nytt relé?), 3 kløver i syd, 4 kløver i nord, 5 kløver i syd og nå hoppet Fantoni til 6 grand. Han var usikker på kvaliteten på makkers kløver. Men om han i stedet hadde meldt 5 grand for å få makker til å velge slem, ville Nunes utvilsomt meldt 6 kløver.

 

Motspillet var det samme som ved det andre bordet, men der ble kløver dame stukket. Og hjerter konge ga beten. Butt spill.

 

Så både meldte og spilte Helness godt:

 

                                                9 5 4

                                                kn 10 8

                                                D 8

                                                K kn 9 4 3

                  K kn 2                                              E 10 8 7 3

                  D 6 4                                                2

                  E 10 6 3                                            kn 9 5 4

                  E 5 2                                                 D 10 7

                                                D 6

                                                E K 9 7 5 3

                                                K 7 2

                                                8 6

 

Giver vest, nord-syd i sonen.

 

Helgemo i vest åpnet med 1 ruter, pass fra Bocchi i nord, 1 spar fra Helness i øst, 2 hjerter inn fra Madala i syd, dobler (tre kort spar) fra Helgemo, 3 hjerter i nord, dobler (invitt) fra Helness, 3 grand fra Helgemo og 4 spar fra Helness.

 

Hjerter ess kom ut, fulgt av skift til kløver 8 som gikk til kongen, og ny kløver til dama. Helness regnet med at syd hadde dobbel kløver, seks hjerter og 3-2 i de harde fargene (spar og ruter). På grunn av innmeldingen i ugunstig sone, plasserte han spar dame i syd. Spar ess og ny spar fortalte at det var rett. Deretter var det bare å ta dobbeltfinessen i ruter. 10 stikk og 420.

 

Ved det andre bordet åpnet Versace i vest med 1 ruter, pass fra Fantoni i nord, 1 spar fra Lauria i øst, 2 hjerter inn fra Nunes i syd, pass i vest og i nord, 3 ruter i øst, to ganger pass og 3 hjerter fra Fantoni avsluttet meldingene.  Én bet etter riktig kløvervalg og åtte imp til Monaco.

 

Men flere gode resultater kom ikke. I stedet fikk Italia inn to femmere. Sesjonen endte 34-20 til Monaco, som fortsatt var 53 imp bak med 32 spill igjen.

 

Monaco fortsatte med Helgeness og Fantunes i femte sesjon. Det store spørsmålet var om kampen kunne snu, om nærmest et under kunne skje for Monaco.

 

I første spill meldte Fantunes 7 kløver, men håpet om gevinst forsvant fort. Det var lett for Italia å gjenta det. Det samme da Helgeness meldte 6 spar.

 

Men så kom det et lyspunkt da vi fikk en sjelden italiensk feil:

 

                                                kn 4 2

                                                K 10 9 2

                                                8 7

                                                K 10 6 2

                  E 10 9 3                                            D 5

                  6 5                                                    E D 7 4 3

                  10 9 3 2                                            E kn 6

                  E 8 4                                                 D 9 7

                                                K 8 7 6

                                                kn 8

                                                K D 5 4

                                                kn 5 3

 

Giver vest, alle i sonen.

 

Ved begge bord ble øst spillefører i 3 grand etter å ha vist hjerterfarge.

 

Madala valgte ruter dame ut. Det ble kostbart. Helness stakk og fortsatte fargen med knekten. Madala lasjerte, stakk neste og skiftet kløver til kongen. Nå hadde Helness ni stikk. Han stakk kløverreturen med dama og la ned spar dame. Da Madala dekket, etablerte Helness et nytt sparstikk og avsluttet med hjerterfinesse. Ni stikk og 600 til Monaco. Ytterligere 200 kom da Nunes spilte ut liten ruter ved det andre bordet. Lauria hadde faktisk sjansen til å vinne kontrakten på et tidspunkt, men gjorde en tabbe da seks kort gjensto. 13 imp til Monaco.

 

Flere lyspunkt kom ikke for Monaco. Resten av sesjonen ble enveiskjøring. Helgeness presset italienerne på 5-trinnet og tok en bet. Ved det andre bordet stampet Fantunes over den samme utgangen. To bet og 8 imp til Italia. Nye åtte kom da Fantunes igjen stampet over en utgang som ikke sto.

 

Så kom tre triste spill for Monaco der Italia tok 36 imp. I alle tre gjorde Helness gale valg. Vi tar med to av spillene:

 

                                             E kn 9 8 3 2

                                             6

                                             K 10 9 6 2

                                             10

                  7                                                       K 5

                  K 8 5 4                                             E 10

                  8 4 3                                                 E D kn 7 5

                  E D 8 7 2                                          kn 5 4 3

                                             D 10 6 4

                                             D kn 9 7 3 2

                                             -

                                             K 9 6

 

Giver øst, alle i sonen.

 

Helness i øst åpnet i 1 grand, 2 kløver fra Madala i syd viste begge major, 3 spar fra Helgemo i vest viste singel, 4 spar fra Bocchi i nord og 5 ruter fra Helness. Han vurderte å melde 4 grand slik at makker kunne velge minor, men ville gjerne beskytte spar konge. Og det var stor sjanse for at makker hadde fire ruter. Men det hadde ikke Helgemo. Bocchi hadde derimot fem og doblet. 500 til Italia, men Helness burde ha klart seg med én bet ved å avdekke sitsen (utspillet av spar 6 – norske utspill – sannsynliggjorde at syd hadde fordelingen 4-korts spar, som sammen med 6-korts hjerter og renons i trumf, gir syd 4-6-0-3-fordeling).

 

Ved det andre bordet åpnet Lauria med 1 grand, 2 kløver inn fra Nunes (begge major), 2 hjerter i vest (ukjent betydning for oss), 4 spar fra Fantoni, 5 kløver fra Lauria (som alltid står) og 5 spar fra Fantoni som Lauria doblet. Én bet, 200 og 12 imp til Italia.

 

Så traff Helgeness en ny 5-0 i ruter:

 

                                                10 8 6

                                                K D 9 5

                                                -

                                                K kn 10 9 3 2

                  D 7 4 3 2                                          E K kn 9

                  E 6 4                                                 kn 10

                  K D 7 2                                            E kn 6 5

                  D                                                      E 8 5

                                                5

                                                8 7 3 2

                                                10 9 8 4 3

                                                7 6 4

 

Giver vest, nord-syd i sonen.

 

Helgemo i vest åpnet med 1 spar, 2 kløver inn fra Bocchi, 2 grand (sparstøtte og utgangskrav) fra Helness, 3 ruter fra Helgemo, 3 spar (kapteinsmelding og spørsmål etter singel) fra Helness, 4 kløver fra Helgemo, 4 ruter fra Helness og 4 spar fra Helgemo. Han valgte ikke å vise hjerterkontroll.

 

Helness var likevel sikker på at makker hadde det. Ellers ville det vært vanskelig å finne poeng nok til en åpning (forutsatt at Bocchi hadde en saklig kløver). Hvis det var hjerter konge makker hadde, var 6 ruter den rette slemmen. Helness hoppet derfor dit. Pass rundt og to bet på grunn av den sure sitsen. Det var selvsagt utur. 7 ruter er en sjanserik kontrakt, mens 7 spar er sjanseløs.

 

Ved det andre bordet fant aldri Italia rutertilpasningen. De tok strake veien til 6 spar og vant 14 imp. Sesjonen ble vunnet 56-14. Italia var verdensmester.

 

Siste sesjon ble rimeligvis et langt gjesp. Vi håper leserne tilgir at det ikke er med noen spill derfra.

 

I BIN 5-13 kommer en fyldig rapport fra VM med spill og enda flere kommentarer.

 

 

Skrevet av Alf Helge Jensen, som har daglige oppdateringer fra VM på BINs nettside.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger