AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

CAS frifant Fantunes

02.02.2018
CAS frifant Fantunes

I går kom meldingen om at sporstsdomstolen CAS hadde frifunnet 28 av 39 russiske idrettsutøvere som IOC mente var en del av Russlands dopingregime ved OL i Sotsji i 2014. Mange mener at dette viser at kampen mot doping har spilt fallitt, mens andre hevder at rettsikkerheten til den enkelte utøver har seiret.

10. januar falt en annen dom i CAS som er mer interessant fra et bridgeperspektiv. Da ble nemlig Fulvio Fantoni og Claudio Nunes frifunnet i anken mot EBL, som hadde utestengt dem i fem år for juks. Klare indisier og sterke statistiske beviser ble ikke funnet tilstrekkelige til å opprettholde EBLs dom og utestengelse av paret.

Mange bridgespillere er opprørt over CAS sin frifinnelse av de to italienerne, som har blitt dømt for juks i Italia (tre års utestengelse), EBL (fem års utestengelse) og ACBL (livstidsutestengelse). De statistiske bevisene har vært klokkeklare på at det har foregått informasjonsutveksling ved hjelp av hvordan kortene har blitt lagt på bordet.

Et vertikalt utspill viste honnør (eller singleton) i fargen, mens et horisontalt utspill benektet honnør i fargen. I kombinasjon med Slawinski-utspill, der laveste kort viser enten et ulikt antall kort med honnør, eller et likt antall kort uten honnør (og omvendt for nest laveste kort i utspill), gir dette makkeren et svært godt bilde av utspillerens beholdning, mens spilleføreren fortsatt må gjette.

Det var derfor overraskende at CAS kom til en annen konklusjon enn bridgedomstolene. Det kan muligens skyldes at de mangler kunnskap om bridge, eventuelt at de statistiske bevisene ikke ble presentert godt nok. Det er uansett et tankekors at endelig dom i en bridgesak skal tas av dommere som ikke har mer enn en overflatisk kjennskap til bridge.

I ettertid av dommen har det vært heftig diskusjon på Bridgewinners, og mange mener at det er på høy tid å skrinlegge den olympiske drømmen slik at man kan kvitte seg med CAS som høyeste myndighet i viktige avgjørelser om bridgens framtid.

Lenker til saker om CAS-avgjørelsen om Fantoni og Nunes:

Dommen fra CAS

Omtale og diskusjon på Bridgewinners

Omtale på Neapolitan Bridge

Pressemelding fra EBL

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger