AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Spørsmål og svar om landslagsuttaket

26.04.2010

I et innlegg på bin.no etterlyses informasjon om de vurderinger som ligger bak uttaket av det norske herrelaget til EM. Vi har spilt ballen videre til landslagssjef Christian Vennerød.

Derfor ble landslaget slik det ble
 
Av Alf Helge Jensen
 
Laget skulle være velkjent nå. Det ble nesten identisk med det ryktene fra før påska fortalte:
 
Boye Brogeland (Flekkefjord) og Odin S. Svendsen (Oslo)
Ole A. Berset (Sunndalsøra) og Bjørn Olav Ekren (Bergen)
Thor Erik Hoftaniska (Vadsø) og Thomas Charlsen (Bergen)
 
Én EM- og VM-vinner (Brogeland), én med EM-bronse fra 2006 (Ekren), én med EM-erfaring fra 2004 (Charlsen) samt tre debutanter. Også landslagssjef Christian Vennerød (Oslo) er ny, coach Kjell Gaute Fyrun (Bergen) det samme. Vennerød har overtatt for en sykemeldt Sten Bjertnes.
 
Hvor er så alle Norges tidligere EM- og VM-vinnere? Vi har tidligere fortalt at Helgemo og Helness har sagt nei til EM, mye på grunn av den betente Heimdal-saken. De var svært misfornøyde med håndteringen til Norsk Bridgeforbund. Men hvorfor er ikke spillere som Grøtheim, Tundal, Aa, Molberg, Lindqvist, Austberg og Sælensminde på laget, er det sikkert mange som spør seg. Akkurat det er lett for Vennerød å svare på:
 
– Alle disse har takket nei av forskjellige årsaker. Av de ti som har vunnet for Norge de seinere mesterskap, var det kun Boye Brogeland som sa ja. Hans faste makker Espen Lindqvist er syk. Resten hadde allerede gjort andre avtaler, og hadde strengt tatt gode unnskyldninger. Hovedproblemet var at arbeidet med uttaket startet altfor seint. Med tanke på de forpliktelser våre beste spillere har, både jobbmessig og privat, burde laget vært tatt ut i november. Da hadde helt sikkert flere av de antatt beste sagt ja. Det er altfor seint å begynne tre måneder før mesterskapet. Da har mange lagt for eksempel ferieplaner, sier Vennerød.
 
Han ble nærmest kastet inn i vervet som landslagssjef. Først fikk han og Gjermund Rekstad forespørsel om de kunne innstille et lag. Vennerød ble også bedt om å være landslagssjef.
– Jeg har sikkert snakket nærmere 40 timer i telefonen for å ha et best mulig grunnlag for uttaket. Ikke bare for å spørre de aktuelle kandidatene, men også for å finne ut hva andre mener, sier Vennerød.
 
Samtidig som han bekrefter at EM-laget hadde sett annerledes ut uten de mange forfall, er han slett ikke bare lei seg for at det ble slik.
– Det er lett å bli snøblind når alt er hvitt. Norge har jo gjort det svært godt internasjonalt i mange år. Forfallene åpnet for to andre par som tidligere ikke har fått sjansen. Det er sunt. Det var opplagt at Boye Brogeland skulle spille, spørsmålet var med hvem. Boye er en verdensstjerne med en enestående positiv holdning til det å spille for Norge. Det er viktig å ha med en person med så stor tyngde, erfaring og energi. En som er overbevist om at laget kan vinne. En som står på helt til slutt. Alle lag trenger en sånn person. Det er litt sånn Paul Scholes, som scoret for United på overtid mot byrival City, sier Vennerød.
 
Han opplyser at Boye og Odin Svendsen ikke er en helt ny parkombinasjon. De spilte Spring Foursomes og Cavendish i fjor sammen og hadde mye av systemet inne. Og ingen er i tvil om at Odin Svendsen er en glimrende spiller.
 
– Videre vurderte vi over ti par. Tidlig i prosessen ble det klart at Berset–Ekren pekte seg ut. De spilte meget godt i 1. divisjon og toppet butleren klart. I kamp mot de beste lagene i Norge viste de seg klart best. Vi har fått svært positive tilbakemeldinger om deres prestasjoner. Det samme har vi fått om Hoftaniska og Charlsen. Også deres navn var brennaktuelle tidlig i prosessen. Det er et par med internasjonale ambisjoner. De har klare mål med bridgen og jobber godt. Dessuten er de høyt respektert blant andre toppspillere, sier Vennerød.
 
Han presiserer at det har vært viktig å sette sammen et lag med god kjemi. Alle ønsker å spille på lag med hverandre – og alle har veldig lyst til å spille for Norge.
 
– Jeg har tro på dette laget. Hvis vi lykkes, har Norge rundt 15 spillere på høyt internasjonalt nivå. Det store målet er å bli blant de seks beste, slik at vi kvalifiserer oss til VM (Bermuda Bowl). Men det blir veldig tøft. Nivået i Europa er svært høyt nå, sier Vennerød.
 
Årets EM-opplegg er nytt. Lagene deles i to puljer med 18-19 lag i hver. Den beste halvdelen fra hver pulje går videre til en ny serie, der man tar resultatene med seg i sin helhet. Man møter altså ingen to ganger. Vinneren av sluttspillserien er EM-vinner. Det er ikke noen form for finaler til slutt.
 
– Det blir svært viktig å spille godt mot lagene som går videre i innledende pulje. Det nye opplegget gjør at resultatene mot de dårligste betyr lite, men vi må selvsagt samle nok poeng til å gå videre. Klarer vi ikke det, har vi mislyktes, sier landslagssjefen.
 
Thor Erik Hoftaniska har én gang tidligere vært tatt ut på landslaget av en landslagssjef. Da skulle han spille med verdensstjernen Tor Helness. Men daværende styre satte foten ned. Dette utviklet seg til en skandale. Landslagssjefen gikk i protest. Mange var enige med ham i at Hoftaniska var utsatt for utidig forfølgelse.
 
Vennerød legger ikke skjul på at denne saken fortsatt «hang i veggene», men han presiserer at det var et enstemmig forbundsstyre som godkjente laget han har satt sammen. Utover dette ønsker han ikke å kommentere den saken. Etter det vi erfarer, var ikke prosessen riktig så smertefri som Vennerød gir uttrykk for. Dette håper vi å komme tilbake til i neste nummer av BIN.
 
Hoftaniska har et avslappet forhold til den gamle saken:
– Dette har jeg verken brukt tid, krefter eller tanker på siden det skjedde. Jeg er bare opptatt av å se framover. Det er flott at vi nå har fått sjansen. Jeg synes det er fortjent også. Ikke mest ut fra det vi har prestert den siste tida, men med bakgrunn i potensialet. Vi er godt forberedt til dette, sier Hoftaniska.
 
Han synes de hadde for stor feilprosent på de store spillene i 1. divisjon.
– Det er få som har så mange 5 eller 6 imp inn som oss. Men det hjelper ikke å spille en nesten perfekt kamp, hvis du har en katastrofe med 20 imp ut. Vi har jobbet mye med meldesituasjoner der motparten er med til 5- eller 6-trinnet, sier Hoftaniska.
 
I likhet med sin landslagssjef er han optimist.
– Det er en naturlig ambisjon å ha VM som mål. Jeg tror bestemt laget er godt nok. Boye er verdensstjerne, som nå får med seg en spiller med ekstremt potensial. Berset–Ekren var suverent best på butleren i 1. divisjon. Vi bør kunne levere i toppsjiktet, sier den vordende landslagsspiller fra Vadsø.

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
Ingen meldinger