AESTON by Osigraf & Gnizt
Bridge i Norge - Hjem
 
Handle hos BIN Abonner på BIN Ukens spill Ekspertklubben Nøtteknask
>>> Forsiden / Nyhet
 

Helgeness skal spille for Monaco

13.12.2010
Helgeness skal spille for Monaco

Tor Helness (53) og Geir Helgemo (41) er tapt for det norske landslaget. Fra og med 2012 skal de spille for skatteparadiset Monaco.

Monacos landslag har aldri klart å hevde seg i internasjonale mesterskap. Men den tid er nok forbi. Fra 2012 skal profflaget til styrtrike Pierre Zimmermann utgjøre Monacos landslag. Det blir litt av et lag med Helness og Helgemo, de italienske stjernene Fantoni og Nunes som er rangert som nummer én og tre i verden, samt sveitsiske Zimmermann med sin makker Multon, én av de absolutt beste spillerne i Frankrike. Og Pierre Zimmermann selv er ingen dårlig spiller. Han regnes som en av de beste blant sponsorene.
 
Laget har flere triumfer i seinere tid, sist med bronse i Rosenblum under åpent VM i Philadelphia i oktober. Zimmermann ble tatt ut på det franske landslaget til så vel EM som World Mind Sports Games i 2008, men vil nå få langt større sjanser til å spille om internasjonale landslagstitler.
 
Tor Helness bekrefter at han og Helgemo blir landslagsspillere for Monaco. Avtalen ble underskrevet i slutten av forrige uke. Zimmermanns lag er lovet å være landslag for Monaco fra 2012. I første omgang er avtalen fireårig, altså fram til 2016.
 
Alle de seks på laget må formelt flytte til Monaco. Før de kan spille for Monaco, må de ha bodd i landet i to år. Ettersom de allerede er registrert i Monaco, teller 2010 som det ene året. I klartekst betyr dette at de i 2012 spiller både EM og World Mind Sports Games (den tidligere olympiaden) for Monaco.
 
Helness forteller at de i forrige uke var i Monte Carlo for å skrive under de endelige avtaler. Samtidig hadde de møter med både bridgeforbund og representanter for regjering og departement.
 
– Vi ble tatt imot med åpne armer av alle. I Monaco er de svært opptatte av endelig å få et slagkraftig landslag. Det har de aldri hatt, sier Helness. Han legger til at Zimmermann har klarert alt med Gianarrigo Rona & Co. i World Bridge Federation (WBF).
 
Fra 2012 får de seks på laget statsborgerskap i Monaco. Helness håper at han samtidig kan beholde sitt norske statsborgerskap. Men å spille bridge for Norge er uaktuelt på mange år.
 
– Det toget er gått. Intensjonen er at avtalen skal forlenges. Det kan fort bli ti år. Da har jeg for lengst passert bridgens senioralder. Jeg blir neppe aktuell for et norsk landslag igjen. Kanskje på seniorlaget en gang i framtida, sier han.
 
Helness og Helgemo gjør nå som en lang rekke av verdens ypperste idrettsstjerner har gjort før. I ministaten Monaco med bare 30.000 innbyggere, er det null prosent inntektsskatt. Det er selvsagt fristende. Spesielt når lønna er høy. Helness legger ikke skjul på at de blir blant de best betalte bridgeproffene i verden.
 
Zimmermann satser masse penger på drømmen om de gjeveste titler. Stjernelaget blir nå heltidsansatt hos ham. Og alle skal ha sin egen lille leilighet i Monte Carlo. I tillegg har Zimmermann skaffet ei stor leilighet for felles samlinger.
 
Fulvio Fantoni og Claudio Nunes har en lang rekke triumfer bak seg. Merkelig nok ble de ikke tatt ut på det italienske landslaget til årets EM. Kaffedronningen Maria Teresa Lavazza, som er den desidert største sponsoren i Italia sammen med Francesco Angelini (som lenge har vært Fantunes sin arbeidsgiver), sørget for at det kun ble tatt ut spillere fra hennes eget lag. Det har ført til full krig i italiensk bridge. Men samtidig åpnet det for at Fantoni og Nunes kom inn på laget til Zimmermann. Med fire spillere i den aller ypperste verdenseliten, vil Monaco bli blant favorittene i framtidige mesterskap.
 
– Målet er helt klart, nemlig å vinne Bermuda Bowl, sier Tor Helness.
 
Ennå har han ikke full oversikt over hvordan det nye livet blir.
 
– Vi skal sette oss grundig inn i alt av regler, slik at ikke noe blir feil. Jeg tror det er slik at vi må være ute av Norge minst halve året. I Monaco krever de ikke at vi skal bo der permanent.
 
Helness og Helgemo har det siste året spilt også for lag Strul i USA sammen med Boye Brogeland og Erik Sælensminde. Der gjenstår kun ei turnering før den ettårige avtalen er fullført. Deretter blir det bare Zimmermanns lag ved alle store anledninger. Neste mål for laget er åpent EM i juni. Men 1. divisjon i februar i Norge skal Helgemo og Helness spille, hvis det da ikke er noe i det norske regelverket som hindrer dem i det.
 
Les mye mer om saken i julenummeret av BIN. Der snakker Tor Helness ut om forholdet til Norsk Bridgeforbund etter den omstridte Heimdal-saken.

Skrevet av Alf Helge Jensen (alf.h.jensen@finnmarken.no)

 
Andre aktuelle saker
Skriv en kommentar:
http://  Kode:
 
Navn: Trond Hantveit Dato: 17.1.2011
E-post: trond@bin.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Jeg syns at folk må få gjøre som de vil. Når noen har gitt så mye som de har gjort for norsk bridge, så er det mer enn greit at de velger å flagge ut og tjene mer penger på bridgen. Jeg velger å si tusen takk til det de har gjort for norsk bridge og ønsker de hjertelig lykke til videre!

Når det gjelder landslaget, så skulle jeg ønske at forbundet laget klarere linjer på hva som skal til for å være med på landslaget, samt at de jobber mye mer strukturert med gruppen bak de som spiller på landslaget. Det strukturelle arbeidet er det viktigste over tid, slik at vi blir mindre sårbare når de beste fratrer. Her kan man også tenke seg at en del av det å spille på landslaget, blir at man også må delta ved enkelte anledninger hvor "gruppen bak" landslaget f.eks. har treninger e.l. Da kan man også sikre erfarings- og læringsoverføring fra de beste til de nest beste.

Ved å fokusere på et system og struktur, framfor enkelte par, så gjør man landslaget bedre ved at gruppen bak de som spiller på landslaget blir sterkere og dermed så øker kvalitetskravet til de som spiller på landslaget. Dess sterkere gruppen bak er, dess mindre blir også overgangen når nye spillere skal inn på landslaget.

 
Navn: Tony Dato: 24.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Og etter å ha lest BIN #6 må vel de som mente at HH bare gjorde det for pengenes skyld trekke tilbake de påstandene.
 
Navn: Torstein H Dato: 21.12.2010
E-post: torstein_hofstad@yahoo.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Er de ikke norske lenger? Jeg vil følge dem med stor interesse selv om det står Monaco eller Zimmermann på genseren. Den ene fra Bodø - den andre fra Gauldalen. At de vil gå etter pengene er vel ikke merkelig. Organiseringen av bridgen gjør at de ikke kan opptre som John Carew
 
Navn: Tony Dato: 20.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Tenk på hvor mye HH har gitt for Norge gjennom en rekke år. Fortjener de virkelig å bli behandlet på denne måten av et organisasjon de har gjort så mye for? Jeg vil ikke synse for mye om hva dem mener om alt som har forekommet, men hvis det hadde vært meg ville jeg ha hatt store problemer med å stilt opp for noen som hadde behandlet meg på en slik måte.
 
Navn: Christian Dato: 20.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
NBF har helt sikkert håndtert "Heimdalsaken" dårlig, men jeg er veldig overrasket over at nesten alle støtter HH i å representere et annet land istedet for Norge. Man skal være stolt av å spille for Norge. Ikke bare representere et annet land for penger. HH tjener mer enn nok selv om de spiller for Norge. Hvor har det blitt av æresstoltheten av å spille for landet sitt? Trist!
 
Navn: Petter Dato: 19.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Når NBF ikke klarer å skaffe bedre rammer for våre toppspillere, og i tillegg har håndtert Heimdalsaken så elendig som tilfellet er så er denne utviklingen lett å forstå. Jeg gleder meg til å følge Monaco og få se hva dette laget kan få til :-) Lykke til HH :-)
 
Navn: John-Hallvard Skoglund Dato: 19.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Jeg så til min forundring at Helgemo-Helness har valgt å spille for Monaco. Argumentet er sterk misnøye med hvordan NBF har behandlet dem. Og kanskje har NBF gjort feil ovenfor H&H. Uansett er det ingen tvil at økonomisk vil H&H tjene godt på dette statsbyttet da deres lagkaptein Zimmermann er full av gryn. NBF betaler ikke H&H noe. De dekker bare utgifter i de mesterskap H&H spiller for Norge. Vi kjenner Geir sin missnøye med NBF i den såkalte ”Heimdalsaken”, og Tor har heller ikke fått riktig behandling av NBF ifølge han selv ved flere anledninger.
Dette er vel helt av økonomiske grunner, selv om denne såkalte ”Heimdalsaken” (var vel et lag fra studentene i Trondheim med) er noe som gjør det ”lettere” for Helgemo-Helness å gjøre seg til utlendinger. Om Geir i det hele tatt skjønte hva som skjedde da laget hans i NM klubber bestemte seg for å jukse er en annen sak; han visste, eller noen på laget ”dret på draget” overfor han. Så kan man diskutere om NBF og styret der har behandlet Helgemo rettferdig.
Min mening er at man skal representere sitt land med stolthet. Det er mange eksempler på at man føler at forbundet man skal representere ikke behandler deg riktig. Uansett er det LANDET man representerer, ikke forbundet der og da.
Helgemo-Helness er de beste bridgespillerne i Norge og jeg selv har sittet timesvis for å se hvordan magien utføres. Jeg har vært stolte av H&H når de vinner. Det er jo nordmenn! Og vi er stolte når vi ser dem gjøre det bra, selv om de spiller for utenlandske lag.
Nå vil de spille for Monaco. I skrivende stund GRUSER de norske håndballjentene de danske jentene. Jeg er stolt over å være norsk. H&H vil spille for Monaco. Jeg håper de får bank av de som stolt representerer NORGE.
 
Navn: John-Hallvard Skoglund Dato: 19.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Blir provosert av folk som synes det er greit at H&H har valgt å melde seg ut fra Norge. For meg er de nå fra Monaco og jeg driter i dem akkurat som de båtrederne som flykter utenlands for å tjene mer penger. Heia NORGE
 
Navn: Pål Christensen Dato: 16.12.2010
E-post: pachri2@online.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Gratulerer med en god avtale Geir og Tor :) Når det gjelder landslaget til Norge gir dette nye muligheter. Vi har nå anledning til å gi andre spillere landslagsoppdrag. Det finnes mange gode spillere i Norge som kan blomstre å bli toppspillere i verden dersom de får en mulighet til dette. Dette er ingen sorgens dag for noen av partene. Se på de nye mulighetene på lang sikt..ikke bare fokuser på kortsikt. Spillere kommer og går i bridgen som i alt annet her i verden. Viktig å holde fokus på hva man kan gjøre..ikke på alt man ikke rår over og skulle ha gjort. Lykke til alle bridgespillere i Norge! Vi må stå ilag! Norge vil komme tilbake i toppsjiktet i verden igjen over tid. Kanskje skjer det fortere enn noen tror? :)
 
Navn: Kalle K Dato: 16.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
At Tor og Geir vil ha et best mulig økonomisk og sportslig tilbud knyttet til sitt yrke er vel det mest naturlige i verden. Samtidig har de det sikkert veldig veldig gøy på jobben. Og de får et varmt sted å bo, når de ikke har det gøy på jobben. De ofrer sikkert mye i forhold til familie og venner samtidig. Lykke lykke til og heie Monaco, når dere ikke møter Norge!
 
Navn: svein a naas olsen Dato: 16.12.2010
E-post: naasarn@gmail.com Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
De har vel fått et godt tilbud. Er de ikke proffer?
Lykke til!
 
Navn: Terje Dato: 15.12.2010
E-post: terje-sande@live.no Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Det er helt utrolig at den eneste reelle kommentaren Rune Handal har til overgangen er at framtidige kamper mellom Norge og Monaco blir ekstra interessante. Så har NBF lykkes enda en gang med å skape spenning! Er det det som er viktigst i forbundets formålsparagraf?
 
Navn: Tony Dato: 15.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Personlig er jeg ikke i tvil om at dette utelukkende er et resultat av NBFs straff. I siste BIN sier jo Helgemo at ingen i forbundet en gang har vært i kontakt med han.

Først var det bortsnusking av millioner. Nå er det en effektiv ødeleggelse av elitebrige i Norge. Hvor lenge skal Jan Aasen få lov til å holde på?
 
Navn: Jo Dato: 15.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Lykke til Geir og Tor. Og folkens, slutt å surve over det som har skjedd, straffa er sona og saka er ute av verden.
 
Navn: Antix Dato: 15.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Dette hadde skjedd uansett NBF-straff eller ikkje.
 
Navn: Jon Dato: 14.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Selvgjort er velgjort. Var det ingen som så denne komme? Gratulerer alle sammen!

Fra nå av heier jeg på Monaco.
 
Navn: Lasse Dato: 14.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Da kan vel NBF bare hive nøkkelen til premieskapet ...
 
Navn: Trond Dato: 13.12.2010
E-post: Ingen e-post Hjemmeside: Ingen hjemmeside
Kommentar:
Geir. Bli d julebridge i Monaco i år da?
Lykke til begge 2, vel fortjent.